Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Ο «ακήρυχτος πόλεμος» που θα κρίνει τις εκλογές στη Βραζιλία


Ένας ακήρυχτος πόλεμος φαίνεται να έχει ξεσπάσει στους δρόμους της Βραζιλίας καθώς μόνο πέρυσι καταγράφηκαν στη χώρα 63.880 δολοφονίες. Η έξαρση της βίας είναι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών και η μεγαλύτερη δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής κινδυνεύει να δώσει τα σκήπτρα της εξουσίας στον ακροδεξιό Ζαΐχ Μπολσονάρου. Αν δεν το κάνει άλλωστε ο λαός, ο Μπολσονάρου - που νοσταλγεί τη δικτατορία - έχει απειλήσει ότι θα την πάρει με τα τανκς.
Η Francine Farias περιγράφει στον Guardian το σκληρό πρόσωπο της βίας όπως το έχει δει στη φαβέλα της Feira de Santana που ζει, μια από τις πιο βίαιες της χώρας. Άκουσε ξαφνικά πυροβολισμούς. Ένα στενό παραπέρα, ο 17χρονος γείτονας της Ruan Patrick Ramos Cruz, κείτονταν νεκρός μέσα στη λάσπη, έχοντας δεχτεί 6 πυροβολισμούς στο κεφάλι και το στήθος. «Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις έναν νέο άνθρωπο που είχε όλο το μέλλον μπροστά του να χάνει έτσι τη ζωή του», λέει στη βρετανική εφημερίδα. Ο Cruz ήταν ο 296ος άνθρωπος που δολοφονήθηκε στη Feira de Santana φέτος και το τελευταίο θύμα της κλιμακούμενης «επιδημίας» δολοφονιών που ταλανίζει τη χώρα, τοποθετώντας το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας στο επίκεντρο, τη στιγμή που η Βραζιλία οδηγείται στις πιο απρόβλεπτες προεδρικές εκλογές εδώ και δεκαετίες.
Κάπως έτσι ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου οδεύει σε νίκη επί του υποψηφίου του Κόμματος Εργαζομένων (PT) Φερνάντου Αντάτζι. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπολσονάρου συγκεντρώνει 32% των προθέσεων ψήφου στον πρώτο γύρο, έναντι 21% του Αντάτζι, και το 44% των προθέσεων ψήφου στον δεύτερο γύρο, έναντι 42% του κεντροαριστερού αντιπάλου του.
Ο ίδιος άλλωστε έπεσε θύμα επίθεσης με μαχαίρι κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης, γεγονός που έσπευσε να εκμεταλλευτεί για να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τη δημοτικότητα του σε όσους ανησυχούν για την τάξη και την ασφάλεια. Έξω από το νοσοκομείο που νοσηλευόταν άλλωστε, ο γιος του Φλάβιο, έδωσε το στίγμα των εκλογών: «Θέλω απλώς να στείλω ένα μήνυμα στους δολοφόνους που προσπάθησαν να καταστρέψουν τη ζωή ενός οικογενειάρχη, ενός ανθρώπου που αποτελεί την ελπίδα για εκατομμύρια Βραζιλιάνους: Μόλις τον εκλέξατε πρόεδρο».
Ο Μπολσονάρου είναι αποφασισμένος να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Βραζιλίας με κάθε τρόπο. Από το κρεβάτι του νοσοκομείου μάλιστα διαμήνυσε ότι είναι έτοιμος ακόμη και να ενορχηστρώσει πραξικόπημα. «Δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά, με βάση την υποστήριξη που βλέπω στους δρόμους, δεν είμαι διατεθειμένος να δεχτώ άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη» είπε on camera, για να συμπληρώσει πως η παρέμβαση του στρατού θα ήταν απολύτως δικαιολογημένη, ώστε να «διορθώσει» την εκτεταμένη «εκλογική νοθεία» από το Κόμμα των Εργαζομένων. Βέβαια με τις δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν πρώτο, έσπευσε να μαζέψει τη ρητορική του και να διασώσει το προφίλ τού με τον αντιπρόεδρο του κόμματος του να δηλώνει πως άλλαξε γνώμη κι αν ηττηθεί, θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Πολλοί είναι αυτοί που νιώθουν τρόμο για την άνοδο του λαϊκιστή πολιτικού που προβάλλει τον εαυτό του ως κατά του συστήματος και έχει κάνει εμπρηστικές δηλώσεις υπέρ των βασανιστηρίων κι έχει καταφερθεί κατά των γυναικών, των μαύρων, των αυτοχθόνων κοινοτήτων, της LGBT κοινότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν γένει.  Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ακροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος της Βραζιλίας χαρακτηρίζει συχνά τις γυναίκες πολιτικούς «πόρνες» και «λεσβίες», ενώ έχει αποκαλέσει μαύρους ακτιβιστές «ζώα που πρέπει να επιστρέψουν στον ζωολογικό κήπο». Έχει δηλώσει επίσης ότι θα προτιμούσε να δει τον γιο του νεκρό παρά ομοφυλόφιλο, ενώ ως πρώην λοχαγός του στρατού και θαυμαστής της χούντας είναι θιασώτης της αστυνομικής βίας, καλώντας ακόμη και σε δολοφονίες από πλευράς των σωμάτων ασφαλείας. «Όχι αυτός!», είναι το σύνθημα όσων συσπειρώνονται πίσω από την Αριστερά της Βραζιλίας, αλλά και το σύνθημα που φώναξαν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που βγήκαν την προηγούμενη εβδομάδα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον υποψήφιο που δικαιολογεί τον βιασμό και υπερασπίζεται το δικαίωμα των ανδρών να έχουν μεγαλύτερο εισόδημα από τις γυναίκες.
Την ίδια στιγμή όμως οι υποστηρικτές του καραδοκούν και προσδοκούν να τον δουν στην κεφαλή της χώρας. «Η Βραζιλία βρίσκεται σε μία κατάσταση που ο  Μπολσονάρου είναι ο μόνος που μπορεί να αποκαταστήσει την τάξη», λέει στον Guardian ένας 67χρονος αγρότης, δείχνοντας στον ρεπόρτερ της εφημερίδας το κουζινομάχαιρο που κουβαλάει στην τσέπη του. Ένας άλλος υποστηρικτής του ακροδεξιού υποψήφιου σημειώνει:«Η Βραζιλία βρίσκεται σε έναν άτυπο πόλεμο» και λέει πως η απάντηση στο πρόβλημα αυτό είναι οι... σιδηρογροθιές.
Ο Robert Muggah, επικεφαλής του βραζιλιάνικου thinktank «Igarapé Institute» επιβεβαιώνει ότι το έγκλημα έχει επισκιάσει την πολιτική ατζέντα της χώρας, τόσο σαν αίσθηση όσο και σαν αντικειμενική πραγματικότητα.
Τι μέλλει γενέσθαι; Η απάντηση στις κάλπες της Κυριακής...
Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου