Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Διαστημικός «περίπατος» ρώσων κοσμοναυτών στις 11 Δεκεμβρίου για την τρύπα στο Σογιούζ

Διαστημικός «περίπατος» ρώσων κοσμοναυτών στις 11 Δεκεμβρίου για την τρύπα στο Σογιούζ

Διαστημικό «περίπατο» πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι ρώσοι κοσμοναύτες Σεργκέι Προκόπιεφ και Όλεγκ Κονονένκο με σκοπό να διερευνήσουν την τρύπα που έχει προκληθεί στο διαστημόπλοιο Soyuz MS-09 που είναι σταθμευμένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η έρευνα αναμένεται να γίνει στις 11 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos στο Sputnik.

Η ώρα, αλλά και η χρονική διάρκεια του περιπάτου των δύο κοσμοναυτών δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Ο περίπατος είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου και ο Προκόπιεφ θα είχε στο πλευρό του τον ρώσο κοσμοναύτη Αλεξέι Οβτσίνιν. Ωστόσο, ο τελευταίος δεν κατάφερε να φτάσει στον ISS λόγω της βλάβης που υπέστη το διατημόπλοιο Soyuz MS-10 τον Οκτώβριο.

Όταν συνέβη το περιστατικό αποφασίστηκε ότι η αποστολή του ρώσου κοσμοναύτη Κονονένκο, του καναδού αστροναύτη Ντέιβιν Σεν Ζακ και της αμερικανίδας αστροναύτη Αν Μακ Κλέιν θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ώστε να γίνει η εξέταση της τρύπας.

Η μικρή τρύπα στην άτρακτο του Soyuz ανακαλύφθηκε στα τέλη Αυγούστου, εξ' αιτίας μιας διαρροής αερίου που παρατηρήθηκε στον ISS. Οι κοσμοναύτες έχουν τώρα «μπαλώσει» την τρύπα, ενώ τόσο η Roscosmos, όσο και η Energia (η κατασκευάστρια του διαστημόπλοιου) έχουν ξεκινήσει έρευνες για να βρεθεί το πώς δημιουργήθηκε η τρύπα.

Μάλιστα, η Energia υποστηρίζει ότι η τρύπα έγινε επίτηδες, ενώ η Roscosmos έχει αποκλείσει την πιθανότητα κατασκευαστικού ελαττώματος.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο διοικητής του Roscosmos Ντμίτρι Ρογκοζίν δήλωσε ότι η τρύπα στην άτρακτο του Σογιούζ έγινε με τρυπάνι πριν την εκτόξευσή του από το διαστημικό κέντρο Μπαϊκονούρ.

Πηγή: Sputnik 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου