Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Φασιστικό δηλητήριο

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ :

«Μια νεολαία δραστήρια, αυταρχική, βίαιη, ατρόμητη και σκληρή, να τι γυρεύω… Θέλω να βλέπω στα μάτια της να λάμπει η αγέρωχη και άγρια φλόγα του αρπακτικού ζώου. Μη μου μιλάτε για πνευματική μόρφωση. Η γνώση θα είναι ο χαμός των νέων μου».

Αδόλφος Χίτλερ

«Μοναδικό έργο της παιδείας είναι να κατασκευάζει ναζιστές».

Bernard Rust (υπουργός Παιδείας του Χίτλερ)

Η απαξίωση της μόρφωσης που συντελείται και μέσα από τα αδιέξοδα του αστικού σχολείου και επιτείνεται με τη βαθιά κρίση του καπιταλισμού, η πνευματική, ηθική και πολιτιστική κατάπτωση της εργαζόμενης κοινωνίας, που βολοδέρνει εξαιτίας της ανυπαρξίας ταξικού προσανατολισμού, ο εθνικιστικός παροξυσμός από το σύνολο του εσμού του ανοιχτού ή καλυμμένου φασισμού και το σύνολο των αστικών κομμάτων, που στις μέρες μας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, με αφορμή το λεγόμενο «Μακεδονικό», είναι το πλαίσιο για να εκκολαφθεί, δυστυχώς, και μέσα στη μαθητική νεολαία το αυγό του φιδιού. Σε περιορισμένη, οφείλουμε να σημειώσουμε κλίμακα, έπειτα από την κατρακύλα του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, που σημειώθηκε μετά τη δολοφονία του μαχητικού αντιφασίστα Παύλου Φύσσα και την επακόλουθη δίκη.

Από τους εκφοβισμούς και τις επιθέσεις σε άτυχους και ανυπεράσπιστους μετανάστες, τους τραμπουκισμούς συμμαθητών και τους εκφοβισμούς καθηγητών, περάσαμε λοιπόν σε μια «όχι τόσο βίαιη» πρακτική, που υιοθετήθηκε από μια πολύ μικρή ομάδα έξι μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Γέρακα Αττικής. Οι μαθητές αυτοί, με τα μυαλά φουσκωμένα από φασιστικές ιδεοληψίες, αποσπάστηκαν από τους συμμαθητές τους στην παρέλαση της 28ης Οκτώβρη, παρά την αντίθεση των δασκάλων τους, και παρήλασαν χωριστά, τραγουδώντας το «Μακεδονία ξακουστή» και φωνάζοντας τα γνωστά εμετικά, εθνικιστικά, ρατσιστικά και πολεμοκάπηλα, συνθήματα των «καλόπαιδων» των ειδικών δυνάμεων.

Εχουν ποτιστεί με το φασιστικό δηλητήριο, όσο κι αν το αρνούνται, επικαλούμενοι ότι είναι απλώς  «πατριωτάκια που καιρό θέλαμε να το κάνουμε αυτό αλλά το σχολείο δεν μας άφηνε», με εξαίρεση δυο καθηγητές (γυμναστές) «οι οποίοι μας παρότρυναν να το κάνουμε».

Το γεγονός χαιρέτησαν όλα τα φασιστοκάναλα, οι Αδώνιδες και οι Αυτιάδες. Επερώτηση έκανε και ο χρυσαυγίτης βουλευτής Παππάς. Εξω από το σχολείο είναι ζωγραφισμένος ο κέλτικος σταυρός, διεθνές σύμβολο των απανταχού νεοναζιστών και στους μαθητές μοιράστηκε φυλλάδιο μίσους της ΕΣΑ (Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση), στην οποία σημαίνον στέλεχος είναι ο γνωστός από την απόπειρα δολοφονίας του φοιτητή Δ. Κουσουρή, Περίανδρος Ανδρουτσόπουλος, πρώην υπαρχηγός  της ναζιστικής οργάνωσης ΧΑ, την οποία τώρα κατακρίνει ότι εγκατέλειψε την πραγματική ιδεολογία και το παίζει κοινοβουλευτική δύναμη.

Είναι φανερό, ότι από την ενέργεια αυτών των μαθητών, οι νεοναζί, οι φασίστες όλων των αποχρώσεων προσπαθούν να βγάλουν πολιτική υπεραξία.

Το σχολείο, ώς όφειλε εκ του νόμου, έκανε το καθήκον του και απέβαλε τους έξι μαθητές. Την ουσία, όμως, δε μπορεί να την αντιμετωπίσει. Ως θεσμός και λειτουργία, στο πλαίσιο του καπιταλισμού, δε μπορεί να την προσεγγίσει, ούτε να δώσει λύση σ’ ένα πρόβλημα, αυτό του εκμαυλισμού της νεολαίας με εθνικιστικά, νεοναζιστικά, φασιστικά ιδεολογήματα (το 15μελές των μαθητών του σχολείου αποφάσισε κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του συλλόγου καθηγητών). Οι προσπάθειες πρωτοπόρων δασκάλων -σε κάθε περίπτωση μειοψηφικές- να φωτίσουν το δρόμο της νεολαίας με αλήθειες και πανανθρώπινα ιδανικά, αποτελούν εξαίρεση.

Το καθήκον πέφτει στις πλάτες του οργανωμένου ταξικού εργατικού κινήματος, που όμως σήμερα είναι ζητούμενο.

Πηγή: Γιούλα Γκεσούλη - "ΚΟΝΤΡΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου