Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Να μην εκδοθεί στο Ιράν η Σαραρέ

Από το efsyn.gr: 
«Είμαι η Σαραρέ Xαντεμί. Ηρθα στην Ελλάδα με την 7χρονη κόρη μου για να ξεφύγω από έναν εξαιρετικά βίαιο άντρα που χτυπούσε εμένα και την κόρη μου. Κατά τη διάρκεια του γάμου μας, επί 10 χρόνια, ο άντρας μου με κακοποιούσε. Μου είχε σπάσει το χέρι, είχε σπάσει το κεφάλι της κόρης μου και νοσηλευτήκαμε. Στο Ιράν πολλές γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν ζώα, όπως εγώ. Είμαστε πρόσφυγες. Ο,τι λέω θεωρείται προπαγάνδα κατά του κράτους του Ιράν.
»Επειδή διέφυγα από το Ιράν και ζήτησα άσυλο στην Ελλάδα θεωρούμαι ήδη από τις ιρανικές αρχές εχθρός του ιρανικού καθεστώτος και θα κατηγορηθώ για πολύ βαριά αδικήματα. Αν γυρίσω στο Ιράν θα με κρεμάσουν και πριν από αυτό θα με βασανίσουν και θα κρατηθώ για αόριστο χρονικό διάστημα. Ηρθα στην Ελλάδα, σε αυτή την ελεύθερη και δημοκρατική χώρα, για να βρω προστασία και ασφάλεια για την κόρη μου και για εμένα. Πιστεύω στην ελληνική Δικαιοσύνη και ζητάω την προστασία σας».
Αυτά τα λόγια, γραμμένα σε χαρτί στα αγγλικά, θέλησε να πει χθες ενώπιον των δικαστών του Αρείου Πάγου η 37χρονη πρόσφυγας, που εδώ και έξι μήνες κρατείται, αρχικά στα κρατητήρια του Εβρου και μετά στις φυλακές Κορυδαλλού. Το ιρανικό κράτος ζητά την έκδοσή της, κατηγορώντας τη για αρπαγή ανηλίκου και πλαστογραφία.
Στην κατάθεσή της, η νεαρή μητέρα διηγήθηκε την ιστορία της με τη βοήθεια διερμηνέα, σε μια γεμάτη αίθουσα και σε φορτισμένο κλίμα. Μάρτυρες και συνήγοροι εξέθεσαν διεξοδικά τους λόγους που η έκδοσή της στο Ιράν θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή της και τη ζωή της κόρης της. Να μην εκδοθεί η εκζητούμενη εισηγήθηκε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 29 Οκτωβρίου.
Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από τον Αρειο Πάγο, κυρίως από τον αναρχικό χώρο, όπως η «Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές», και φεμινιστικές οργανώσεις, όπως το «Μωβ» και η συλλογικότητα «Καμία Ανοχή».
Αντιπροσωπεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. άνοιξε πανό «Οχι στην έκδοση της Σαραρέ», στα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου. Δέχτηκε έντονες αποδοκιμασίες από μερίδα των συγκεντρωμένων και αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Η Πόλα Ρούπα



Η Σαραρέ Xαντεμί οδηγείται στο δικαστήριο
Η υπόθεση της Σαραρέ Xαντεμί συσπειρώνει ανθρώπους από αντίθετους πολιτικούς χώρους. Η καταδικασμένη για τη συμμετοχή της στις ενέργειες του «Επαναστατικού Αγώνα» Πόλα Ρούπα πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στη συγκρατούμενή της μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού. «Η απόρριψη του αιτήματος έκδοσης είναι μονόδρομος.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το καταφύγιο για τη Σαραρέ και την Ντιάνα», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά. Κομβικό ρόλο στη δημοσιοποίηση της υπόθεσης έπαιξε ο πολυδιαβασμένος συγγραφέας και σκηνοθέτης Απόστολος Δοξιάδης, που ταξίδεψε στην Ελλάδα από την Οξφόρδη όπου ζει για να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη.
Στην εμπεριστατωμένη μαρτυρία του είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Πριν από έξι μήνες στο Ιράν ανέλαβε ο Ιμπραχίμ Ρεϊζί αρχηγός Δικαιοσύνης, γνωστός ως “δήμιος”. Πρόεδρος επιτροπής θανάτου που μάζεψε 5.000 αντιφρονούντες και τους εκτέλεσε χωρίς δικαστήρια.
»Η Δικαιοσύνη στο Ιράν είναι εξαρτημένη από το θεοκρατικό καθεστώς και έναν άνθρωπο που το ερμηνεύει. Στο Ιράν υπάρχουν δύο δικαστήρια: “επαναστατικά” και “κανονικά”. Στα “επαναστατικά” δικάζουν πολιτικές υποθέσεις, αλλά εκεί μεταφέρονται όλο και περισσότερες υποθέσεις πλέον. Αυτά τα δικαστήρια αποτελούνται από ιερείς του θεοκρατικού καθεστώτος. Ο κατηγορούμενος δεν έχει δικηγόρο. Δεν βγαίνει ποτέ αθώος.
»Τα “κανονικά” δικαστήρια δεν είναι κανονικά. Αποτελούνται μόνο από άντρες. Ο Ιμπραχίμ Ρεϊζί θέλει να ποινικοποιήσει το λειτούργημα του δικηγόρου. Οταν ο κατηγορούμενος καταδικάζεται, αυτομάτως παραπέμπεται και ο συνήγορός του για το ίδιο έγκλημα.
»Το πιο συγκλονιστικό είναι η ποινή του θανάτου. Οι περισσότερες καταδίκες γίνονται εν κρυπτώ. Τα νούμερα που θα σας πω πολλαπλασιάστε τα επί 5. Το Ιράν έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κατά κεφαλήν θανατικών ποινών. 500 εκτελέσεις τον χρόνο, 10-15% αφορούν ανήλικα».
Οπως κατέθεσαν οι μάρτυρες Φωτεινή Κούβελα, πρώην γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών, και Μαρία Αποστολάκη, νομικός του κέντρου υποστήριξης γυναικών «Διοτίμα», στο Ιράν δεν υπάρχει προστασία των γυναικών σε θέματα έμφυλης βίας. Επιπλέον επιτρέπεται από τον νόμο ο πρώιμος γάμος των κοριτσιών, από τα 13 έτη, ή ακόμα νωρίτερα με γονική συναίνεση.
Ο πρώην σύζυγος της Σαραρέ την απειλεί ότι θα παντρέψει την κόρη τους μόλις γίνει 9 ετών και θα καταδώσει την ίδια για αντικαθεστωτική δράση.
Ηδη την έχει κατηγορήσει για μοιχεία, για την οποία καταδικάστηκε με 50 βουρδουλιές, ενώ απαλλάχθηκε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Το πλέον ατράνταχτο επιχείρημα που εξέθεσαν μάρτυρες και συνήγοροι είναι ότι οι Ιρανοί που ζητούν άσυλο στο εξωτερικό και επιστρέφονται, κατηγορούνται ως εχθροί του καθεστώτος. Αρα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η Σαραρέ, αν εκδοθεί, θα αντιμετωπίσει πιθανότατα την εσχάτη των ποινών.

Τεχνητό δίπολο

«Νιώθω, αξιότιμοι αρεοπαγίτες, ότι το έργο του Θεού είναι στα δικά σας χέρια», κατέληξε ο Απόστολος Δοξιάδης, δίνοντας στη μαρτυρία του μια θρησκευτική χροιά που θυμίζει κάτι από την -αντιδραστική- θεωρία της «Σύγκρουσης πολιτισμών» του Χάντιγκτον, που βάζει το τεχνητό δίπολο «πολιτισμένη Δύση-σκοταδιστική Ανατολή» για να δικαιολογήσει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Ακόμα όμως και αν παίζονται γεωπολιτικά παιχνίδια στην πλάτη γυναικών όπως η Σαραρέ, αυτό που αποδείχθηκε πανηγυρικά στη χθεσινή διαδικασία είναι ότι η ίδια έχει το δίκαιο με το μέρος της.
Το δίκαιο των ανθρώπων που σε Ανατολή και Δύση γνωρίζουν καλά ότι κάθε γυναίκα οφείλει να αμυνθεί όταν δέχεται βία -συστηματική, έμφυλη, πατριαρχική, αλλά και κρατική. Πάνω από όλα, να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να προστατεύσει τη ζωή του παιδιού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου