Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Η Καταλονία στις φλόγες


Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες υπέρ της ανεξαρτησίας και τραγουδώντας «ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους» συμμετέχουν σε πορείες σε όλη την Καταλονία σήμερα, πέμπτη ημέρα των διαδηλώσεων κατά της καταδίκης σε ποινές κάθειρξης εννέα αυτονομιστών ηγετών για την αποτυχημένη προσπάθεια το 2017 να αποσχισθεί η περιφέρεια από την Ισπανία. Χιλιάδες άνθρωποι που αναχώρησαν από πέντε επαρχιακές πόλεις, άρχισαν να εισέρχονται στη Βαρκελόνη προκειμένου να συμμετάσχουν στη μεγάλη διαδήλωση.

Χθες βράδυ, το κέντρο της Βαρκελώνης έγινε πάλι χώρος συγκρούσεων, καθώς για πρώτη φορά ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε αυτονομιστές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Η κοινή γνώμη ακόμη είναι συγκλονισμένη από τις εικόνες ενός νεαρού αυτονομιστή να υφίσταται ανηλεή ξυλοδαρμό από ακροδεξιά στοιχεία. Η καταλανική αστυνομία πραγματοποίησε 11 προσαγωγές. 
Νωρίτερα, η αστυνομία επενέβη και απέτρεψε ενδεχόμενη σύγκρουση ανάμεσα σε αντιφασιστικές ομάδες και ακροδεξιούς στην πλατεία Αρτός, που αποτελεί το προπύργιο των ισπανών εθνικιστών. Οι ακροδεξιοί ύψωσαν την ισπανική σημαία που χρησιμοποιούσε το φρανκικό καθεστώς και τραγούδησαν τον ύμνο του Φράνκο Cara al sol.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται εδώ και μέρες στους δρόμους της Καταλονίας. Αποκλείουν δρόμους και σταθμούς του τρένου, ακόμη και το αεροδρόμιο και διαμαρτύρονται με αφορμή τις βαριές ποινές που επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε εννέα ηγέτες των αυτονομιστών της Καταλονίας. Τις νύχτες όμως ξεσπούν και βίαια επεισόδια. Οι αποκαλούμενες «Πορείες για την Ελευθερία» καταλήγουν σε οδοφράγματα, φωτιές, βόμβες μολότοφ, χημικά, πλαστικές σφαίρες, συγκρούσεις με την αστυνομία, συλλήψεις, τραυματισμούς.
Μόνο την Τρίτη συνελήφθησαν 51 άτομα και τουλάχιστον 125 τραυματίστηκαν σύμφωνα με την ισπανική τηλεόραση. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και πολλοί αστυνομικοί. Κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιές σε λάστιχα και σκουπιδοντενεκέδες και πετούσαν βόμβες μολότοφ.
Οι διαδηλωτές είναι κυρίως νέοι και φαίνονται έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την αστυνομία. «Οι δρόμοι θα είναι πάντοτε δικοί μας» φωνάζουν, φορώντας μάσκες, κράνη ενώ πυρπολούν κάδους σκουπιδιών. Ζητούν Αμνηστία των πολιτικών κρατουμένων, παύση στην καταστολή της αστυνομίας, δικαίωμα αυτοδιάθεσης. Συμμετέχουν φιλελεύθεροι, αριστεροί, αναρχικοί, με διαφορετικές προσεγγίσεις και σχέδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου