Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Ερευνητής NASA: Η ανακάλυψη εξωγήινης ζωής είναι κοντά, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι γι' αυτό



Αυξημένες πιθανότητες να ανακαλυφθεί εξωγήινη ζωή ακόμη και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια δήλωσε ότι υπάρχουν ο επικεφαλής ερευνητής της NASA, Δρ. Τζιμ Γκριν. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Telegraph σημείωσε ότι  το επόμενο καλοκαίρι, δυο ρόβερ της NASA και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), θα σταλούν στον Άρη για να κάνουν γεωτρήσεις βαθιά μέσα στο έδαφος του «Κόκκινου Πλανήτη», με την ελπίδα ότι θα βρουν στοιχεία ζώντων οργανισμών. Ωστόσο, όπως ο ίδιος συμπληρώνει ο κόσμος, δεν είναι έτοιμος να αποδεχθεί την ύπαρξη ζωής σε κάποιον άλλο πλανήτη.
Σύμφωνα με τον Γκριν, οι αποστολές αυτές είναι οι καλύτερες έως τώρα ευκαιρίες που είχε ποτέ η ανθρωπότητα για να πάρει απαντήσεις ερώτημα αν είμαστε ή όχι μόνοι μας στο διάστημα. «Θα είναι όπως όταν ο Κοπέρνικος δήλωσε πως “η γη γυρίζει”. Η απόλυτη επανάσταση. Θα ξεκινήσει νέο τρόπο σκέψης. Δεν νομίζω πως είμαστε έτοιμοι για τα ευρήματα. Δεν είμαστε. Ανησυχούσα για αυτό, γιατί πιστεύω πως είμαστε κοντά στην ανακάλυψη και την ανακοίνωση αυτής» ανέφερε.
Οι επιστήμονες, αναζητούν μεταλλικά στοιχεία, 300 τον αριθμό, τα οποία μπορούν να παραχθούν μόνο όπου υπάρχει ζωή. Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε σημείο όπου εικάζεται πως υπήρχε ένας μεγάλος ωκεανός πριν από εκατομμύρια χρόνια, τότε που ο Άρης ήταν μπλε όπως και η γη.
«Όταν ξεκινήσαμε στον τομέα της αστροβιολογίας το ‘90 αναζητούσαμε ενδείξεις ζωής σε ακραίες συνθήκες. Κατεβαίναμε σε ορυχεία 2 μίλια κάτω από την επιφάνεια της γης και όπου υπήρχε νερό, εκεί ήταν γεμάτο ζωή» εξηγεί ο δρ. Γκριν για τον τρόπο που ξεκίνησαν να ερευνούν την πιθανότητα ζωής σε άλλο πλανήτη.
«Αναζητούμε τα 300 ορυκτά που μόνο η ζωή μπορεί να δημιουργήσει. Τα ρόβερ θα πάρουν υλικό κοντά σε έναν αρχαίο ωκεανό του Άρη όπου είναι πιθανό να φιλοξενούσε ζωή δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Είμαι ενθουσιασμένος με αυτές τις αποστολές επειδή έχουν την ευκαιρία να βρουν ζωή. Και πραγματικά επιθυμώ να το πετύχουν. Ποτέ δεν έχουμε φτάσει τόσο βαθειά. Όταν το περιβάλλον γίνεται ακραίο η ζωή μετακινείται στα πετρώματα. Οι έρευνες στη Γη μας έδειξαν ότι όπου υπάρχει νερό υπάρχει ζωή. Πλέον ξέρουμε ότι υπάρχει περισσότερη ζωή κάτω από τα πόδια μας παρά στην επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένης της ζωή στους ωκεανούς. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας ανακάλυψης θα είναι επαναστατικές. Θα ξεκινήσει έναν εντελώς νέο τρόπο σκέψης και δεν πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι για τα αποτελέσματα του. Δεν είμαστε. Με ανησυχεί γιατί θεωρώ ότι είμαστε κοντά πλέον στο να βρούμε αποδείξεις και να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις».

Πού μπορεί να υπάρχει ζωή
Ο Δρ. Γκριν που εργάστηκε επί 38 χρόνια στη NASA πιστεύει πως μικροοργανισμοί μπορούν να βρεθούν και σε άλλους πλανήτες εκτός από τον Άρη, όπως στον Τιτάνα, τον δορυφόρο του Κρόνου. Τονίζει ότι οι έρευνες δείχνουν ότι είναι πιθανό να υπάρχουν πολιτισμοί σε άλλους, όχι τόσο μακρινούς, πλανήτες: «Αν θέλαμε να πάμε κάπου να βρούμε ζωή που δεν μοιάζει με τη δική μας τότε θα πηγαίναμε στον Τιτάνα. Εκεί το νερό αντικαθιστάται από το μεθάνιο και έτσι θα είχαμε έναν εντελώς διαφορετικό τύπο ζωής, μια καινούργια ομάδα χημικών που θα είχαν συνθέσει ένα διαφορετικό DNA. Θα ήταν πραγματικά αλλόκοτο.
»Γενικότερα δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν πολιτισμοί αλλού, γιατί βρίσκουμε εξωπλανήτες παντού. Τώρα γνωρίζουμε από τις παρατηρήσεις του Kepler, ότι οι πλανήτες στον γαλαξία είναι περισσότεροι από τα αστέρια».
Οι θέσεις του Γκριν ενισχύουν σενάρια που υποστηρίζονται από αρκετούς επιστήμονες και θέλουν στον Άρη και την Αφροδίτη να επικρατούσαν, στο πολύ μακρινό παρελθόν, συνθήκες που ευνοούν την ύπαρξη ζωής. Τονίζεται ότι η θέση των πλανητών και κυρίως της Αφροδίτης υποστηρίζει το ενδεχόμενο να ήταν κάποτε φιλόξενοι. Οι συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Αφροδίτη δεν συνάδουν με τη θέση της στο Ηλιακό σύστημα. Η Αφροδίτη είναι από τους πιο εχθρικούς στη ζωή πλανήτες αλλά αυτό δεν έπρεπε να συμβαίνει. «Η Αφροδίτη ήταν ένας μπλε πλανήτης για έναν πολύ σημαντικό χρονικό διάστημα» αναφέρει ο Γκριν.
Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου