Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Με δάκρυα χαράς δέχτηκε την απόφαση του Αρείου Πάγου η Σαραρέ Καντεμί: Δεν θα εκδοθεί στο Ιράν

Με δάκρυα χαράς δέχτηκε την απόφαση του Αρείου Πάγου η Σαραρέ Καντεμί: Δεν θα εκδοθεί στο Ιράν

Με ανείπωτη χαρά και ανακούφιση δέχτηκε την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθεί στη χώρα της η 37χρονη Ιρανή Σαραρέ Καντεμί, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα από πέρυσι τον Δεκέμβριο μαζί με την 7χρονη κόρη της. 
Κλαίγοντας με λυγμούς η 37χρονη μητέρα άκουσε την ομόφωνη απόφαση του ΣΤ' Ποινικού Τμήματος να κάνει δεκτούς τους ισχυρισμούς της και να λέει ένα ηχηρό «όχι» στο αίτημα των ιρανικών Αρχών για την έκδοσή της. «Σας ευχαριστώ» επαναλάμβανε η 37χρονη, μην μπορώντας να πιστέψει πως γλύτωσε τον «εφιάλτη» της έκδοσης στο Ιράν, όπου κινδύνευε με θανατική ποινή. 
Οι ανώτατοι δικαστές είπαν ότι δεν πρέπει να εκδοθεί στο Ιράν, απορρίπτοντας την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θράκης. Έτσι, διέταξαν την άρση της κράτησής της και την αποφυλάκισή της, εάν δεν κρατείται για άλλη αιτία.
Η Ιρανή έχει ήδη υποβάλει αίτημα για να της χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα.
«Εάν εκδοθεί στο Ιράν, η ζωή της μπορεί να κινδυνεύσει και να κακοποιηθεί ιδιαίτερα» ήταν η πρόταση της αντεισαγγελέως που υιοθέτησαν οι ανώτατοι δικαστές. 
«Αν παραδοθώ στο καθεστώς, κινδυνεύω με θανατική ποινή και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγό μου, ο οποίος θα την παντρέψει μόλις κλείσει τα 9 της χρόνια. Πήρα τη σωστή απόφαση για να σώσω το παιδί μου» είχε πει στους αρεοπαγίτες η 37χρονη, περιγράφοντας μια άγρια κακοποίηση από τον σύζυγό της.
Όπως έχει αναφέρει, ο σύζυγός της σε κάποιο ξυλοδαρμό τής είχε σπάσει το χέρι, ενώ δύο φορές που τον κατήγγειλε στην ιρανική Δικαιοσύνη δεν έγινε τίποτα.
Περιέγραψε ότι εγκατέλειψε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018 το Ιράν και μπήκε στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο πληρώνοντας σε διακινητές 8.000 ευρώ για εκείνη, την κόρη και την αδελφή της.
«Είμαι πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα σας, σας ζητώ προστασία. Στο Ιράν είχα αντικαθεστωτική δράση, βιντεοσκοπούσα διαδηλώσεις και έστελνα το υλικό στα ξένα κανάλια». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου