Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ


Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την προσφυγή Σουντούρη και τριών άλλων Ελλήνων, με την οποία ζητούσαν αποζημίωση από τη Γερμανία για τη σφαγή των γονέων τους στο Δίστομο από τις δυνάμεις κατοχής Waffen-SS το 1944.
Η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεση.
Σημειώνεται ότι μαζί με τους παραπάνω προσφεύγοντες και άλλοι 250 Έλληνες είχαν ασκήσει αγωγή κατά της Γερμανίας το 1995, ενώ δύο χρόνια αργότερα είχαν δικαιωθεί μερικώς.
Αν και η αξίωση αποζημίωσής τους είχε γίνει αποδεκτή και από το εφετείο, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες εκτέλεσης της απόφασης κατά της Γερμανίας.
Οι ενάγοντες είχαν προσφύγει και στα γερμανικά δικαστήρια, τα οποία αν και αναγνώρισαν ότι οι προσφεύγοντες είχαν υποστεί ανυπολόγιστο πόνο, δεν έκαναν αποδεκτή την αξίωση τους για καταβολή αποζημίωσης, επικαλούμενα τις διεθνείς συμβάσεις και τον γερμανικό νόμο του 1953. Στην απόφαση που εξέδωσαν μάλιστα επισημαίνεται ότι το 1944 δεν είχε συναφθεί καμία διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας για το συγκεκριμένο θέμα.
Στις 15 Φεβρουαρίου 2006, το Ομοσπονδιακό Γερμανικό Δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει τη συνταγματική καταγγελία που υπέβαλαν οι προσφεύγοντες, οι οποίοι και τελικώς κατέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, όπου η προσφυγή τους κρίθηκε απαράδεκτη και απορρίφθηκε.

Από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου