Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

STATE DEPARTMENT: "ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ" Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ


Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, συνεχείς κακοποιήσεις κρατουμένων, ελλιπής παροχή υγειονομικής περίθαλψης και δραματική έλλειψη ιατρών συνθέτουν το σκηνικό στις Φυλακές Ιωαννίνων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσης του State Department για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές είναι «εκρηκτική», καθώς το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα δεν τηρεί τις διεθνείς προδιαγραφές.
Συγκεκριμένα, στέλεχος του ΟΗΕ περιέγραψε την κατάσταση ως «απάνθρωπη και εξευτελιστική». Καθώς οι συγκεκριμένες φυλακές είναι υπερπλήρεις, οι συνθήκες κράτησης είναι ανθυγιεινές, με τους κρατουμένους να κοιμούνται ακόμα και στο πάτωμα, χωρίς να τους παρέχονται τα στοιχειώδη, ενώ δεν προσφέρονται δυνατότητες για οργανωμένες δραστηριότητες όπως εργασία, εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και αθλητισμός.
Σοβαρές είναι, επιπλέον, οι ανησυχίες που εκφράζονται για την ελλιπή παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους κρατουμένους. Χαρακτηριστικό είναι, εξάλλου, ότι με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δικαίωσε πορόσφατα προσφεύγοντα που είχε κρατηθεί στις φυλακές Ιωαννίνων. Ο προσφεύγων είχε καταδικαστεί για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και κρατήθηκε για περίπου 1 χρόνο στις φυλακές Ιωαννίνων σε ένα κελί 50 τ.μ. μαζί με άλλους 30 κρατουμένους.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λοιπόν, αποφάνθηκε ότι ο προσφεύγων υπέστη μεγάλο συγχρωτισμό το διάστημα που κρατούνταν στις Φυλακές Ιωαννίνων, καθώς η επιφάνεια που του αναλογούσε στο κελί ήταν της τάξεως των 1,65 τ.μ, που είναι κατώτερο από το ανθρωπιστικά ελάχιστο των 6 τ.μ. Το ελάχιστο όριο των 6 τ.μ αποτελεί κανόνα, τόσο σύμφωνα με το εσωτερικό δίκαιο της χώρας όσο και με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων.
Επίσης, ο προσφεύγων υποβλήθηκε σε έντονη αποδοκιμασία, που υπερβαίνει το αναπόφευκτο επίπεδο ανοχής, που είναι σύμφυτο με τη φυλάκιση και υποβλήθηκε σε απάνθρωπη και εξευτελιστική διαδικασία, όπως αποφάνθηκε το ΕΔΔΑ καταδικάζοντας την Ελλάδα να πληρώσει στον προσφεύγοντα το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ ως χρηματική αποζημίωση για την ηθική του βλάβη και το ποσό των 2,5 χιλιάδων ευρώ για τη δικαστική του δαπάνη.
Σχετική ερώτηση απηύθυναν στον αρμόδιο υπουργό οι Αλέξης Τσίπρας και Τάσος Κουράκης, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες συνθήκες σε φυλακές της χώρας, όπως αυτές των Τρικάλων, των Ιωαννίνων και του Κορυδαλλού και ρωτώντας τι μέτρα θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Από TVXS.

1 σχόλιο:

  1. Για να λέμε την αλήθεια δεν περιμέναμε το state department για να μας πει για τις απαράδεκτες συνθήκες στις ελληνικές φυλακές. Είναι γνώστες οι άθλιες ιστορίες μέσα στα ελληνικά κολαστήρια των φυλακών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή