Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Ο δικτάτορας της Αργεντινής ομολόγησε ότι «εξαφάνισε» 8.000 αντιφρονούντες



Σοκ έχει προκαλέσει στην Αργεντινή, η ομολογία του πρώην δικτάτορα της χώρας Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα, ότι το καθεστώς του «εξαφάνισε» 7.000 - 8.000 αντιφρονούντες.
Ο 86χρονος δικτάτορας, ο οποίος καταδικάσθηκε το 20120 σε ισόβεια κάθειρξη με την
κατηγορία της δολοφονίας, της απαγωγής και του βασανισμού, παραδέχθηκε πως το καθεστώς του απήγαγε μωρά και εξαφάνιζε αντιφρονούντες, κατά την περίοδο του «Βρώμικου Πολέμου» κατά της Αριστεράς.
Παρά το γεγονός ότι οι εξαφανίσεις κατά τη διάρκεια της επταετούς χούντας μεταξύ 1976 και 1981, ήταν γνωστές, μέχρι τώρα ο Βιντέλα αρνείτο τις κατηγορίες. Ωστόσο σε συνεντεύξεις που έδωσε λόγω της επικείμενης έκδοσης ενός βιβλίου, ο αιμοσταγής δικτάτορας παραδέχθηκε πως «σε κάθε πόλεμο άνθρωποι εξαφανίζονται, βασανίζονται και πεθαίνουν, αυτό είναι γεγονός».
Παρόλα αυτά σε ότι αφορά τις εξαφανίσεις βρεφών τα οποία δίνονταν για υιοθεσία, ο Βιντέλα σημείωσε πως επρόκειτο για μεμονωμένες περιπτώσεις και πως δεν υπήρχε σχέδιο συστηματικών απαγωγών και υιοθεσιών των βρεφών των αντιφρονούντων.
«Είμαι ο πρώτος που παραδέχομαι ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε...εκείνο τον καιρό παίρναμε τα παιδιά με την ελπίδα ότι θα βρεθούν σε ένα καλύτερο οικογενειακό περιβάλλον - αλλά δεν υπήρχε συστηματικό σχέδιο», ομολογεί ο Βιντέλα.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων στις 30.000, ωστόσο ο Βιντέλα απορρίπτει τον ισχυρισμό.
«Ας πούμε ότι ήταν επτά με οκτώ χιλιάδες άνθρωποι που έπρεπε να πεθάνουν για να κερδιθεί ο πόλεμος» σταχυολογεί από τις δηλώσεις του δικτάτορα η εφημερίδα «
La Nacion».
«Δεν υπήρχε άλλη λύση προκειμένου να αποφύγουμε τις διαμαρτυρίες εντός και εκτός χώρας» ήταν η κυνική απάντηση του δικτάτορα που τη δεκαετία του '70 απέρριπτε ως φανταστικές τις αναφορές για εκτοπίσεις και εξαφανίσεις αντιφρονούντων στην πολύπαθη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου