Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Φοιτητικές διαδηλώσεις στη Χιλή



 
Φοιτητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες σε πολλές πόλεις της Χιλής, σηματοδοτώντας την επανέναρξη των κινητοποιήσεων ενός κινήματος το οποίο ζητεί μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης από το 2011.  Στις κινητοποιήσεις κάλεσε η συνομοσπονδία των φοιτητών της Χιλής (Confech), η οποία χαρακτηρίζει ανεπαρκή την πρόταση της κυβέρνησης να αποκλειστούν οι ιδιωτικές τράπεζες από το σύστημα των φοιτητικών δανείων, που προσφέρουν τριπλάσιο επιτόκιο από ό,τι τα ίδια τα πανεπιστήμια.

Στο Σαντιάγο, 48.000 φοιτητές, σύμφωνα με την αστυνομία - 80.000 κατά τους διοργανωτές της κινητοποίησης- διαδήλωσαν ειρηνικά, υπό τη στενή επιτήρηση της αστυνομίας. Διαδηλώσεις, αν και με μικρότερη συμμετοχή, έγιναν επίσης στις πόλεις Βαλπαραΐσο (κεντρική Χιλή), Κονσεπσιόν (400 χλμ. νότια του Σαντιάγο), Τεμούκο (600 χλμ. νότια της πρωτεύουσας) και Λα Σερένα (400 χλμ. βόρεια του Σαντιάγο).

  Φοιτητές, καθηγητές και μαθητές έχουν πραγματοποιήσει, από το Μάιο του 2011, 40 και πλέον μαζικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας να μεταρρυθμιστεί το σύστημα εκπαίδευσης, το οποίο είχε παραδοθεί επί δικτατορίας στον ιδιωτικό τομέα και χαρακτηρίζεται από βαθιές ανισότητες, όπως επισημαίνουν οι επικριτές του.

 Οι φοιτητές ζητούν μεγαλύτερη συμμετοχή του κράτους στην χρηματοδότηση των σχολών και των σπουδών τους, καθώς και να προστεθεί στο Σύνταγμα μια πρόνοια που να εγγυάται δωρεάν, δημόσια και ποιοτική παιδεία.

  Στα τέλη του 2011, η κυβέρνηση δέχθηκε να αυξήσει 10% τον προϋπολογισμό για την παιδεία το 2012, υποσχέθηκε κάποια βοήθεια στους χρεωμένους φοιτητές και άρχισεμεταρρύθμιση στα δημόσια δευτεροβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η μεγαλύτερη φοιτητική οργάνωση, fech, προανήγγειλε το Δεκέμβριο ότι το κίνημα θα συνεχιστεί το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου