Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Γκουαντάναμο: 46 οι επ΄αόριστον κρατούμενοι

Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα ονόματα των 46 κρατουμένων στις φυλακές του Γκουαντάναμο, οι οποίοι κρατούνται επ' αόριστον χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και χωρίς να έχουν δικαστεί, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι πολύ επικίνδυνοι για να αποφυλακιστούν και δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά.
Μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας, ντυμένοι ως κρατούμενοι του Γκουαντάναμο, ζητούν το κλείσιμο του κέντρου κράτησης.  AFP PHOTO / PETER MUHLY Μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας, ντυμένοι ως κρατούμενοι του Γκουαντάναμο, ζητούν το κλείσιμο του κέντρου κράτησης. AFP PHOTO / PETER MUHLY
 
Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαιρέτισαν τη δημοσιοποίηση της λίστας, ωστόσο την χαρακτήρισαν ετεροχρονισμένη και κατήγγειλαν την επ΄αόριστον κράτηση χωρίς να προηγηθεί δίκη. «Όπως προβλέπεται από τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πρέπει είτε να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος όλων των κρατουμένων και να έχουν μία δίκαιη δίκη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, είτε να αποφυλακιστούν», δήλωσε ο Ζικ Τζόνσον, διευθυντής του αμερικανικού Προγράμματος Ασφαλείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θα διορίσει ένα συμβούλιο το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με το έργο της τακτικής επανεξέτασης της υπόθεσης των επ΄αόριστον κρατουμένων, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει.
 
Στη λίστα, που δημοσιεύουν οι New York Times, βρίσκονται τα ονόματα των συνολικά 166 κρατούμενων στο Γκουαντάναμο, εκ των οποίων, 26 Υεμενίτες, 10 Αφγανοί, 3 Σαουδάραβες, 2 Κουβεϊτιανοί, 2 Λίβυοι, 1 Κενυάτης, 1 Μαροκινός και 1 Σομαλός βρίσκονται σε καθεστώς επ΄αόριστον κράτησης.
 
Η λίστα με τα ονόματα των κρατουμένων αναθεωρήθηκε για πρώτη φορά από μία επιτροπή που απαρτιζόταν από δικηγόρους, αξιωματικούς του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. Σε έκθεση του 2010, η επιτροπή αποφάνθηκε ότι 48 κρατούμενοι (δύο πέθαναν στο μεταξύ - ο ένας αυτοκτόνησε και ο άλλος από ανακοπή) είναι πολύ επικίνδυνοι για να αποφυλακιστούν αλλά 
δεν μπορούν να δικαστούν, είτε επειδή δεν υπήρχαν στοιχεία εις βάρος τους που να τους εμπλέκουν σε συγκεκριμένες επιθέσεις, είτε γιατί τα εις βάρος τους στοιχεία είχαν αποσπαστεί δια της βίας. 
 
Το κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2002. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πρόσφατα ότι αμαυρώνει την φήμη των ΗΠΑ και επανέλαβε την πρόθεσή του να το κλείσει, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα διορίσει δύο αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας για να εργαστούν πάνω σε αυτό.
 
Πηγές: ΑΜΠΕ, New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου