Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Γιγαντώνονται οι διαδηλώσεις στη Βραζιλία – Ένας νεκρό


Ανυποχώρητοι στους δρόμους οι Βραζιλιάνοι. Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στις μεγάλες πόλεις της χώρας καθώς παρά την υποχώρηση των αρχών που προχωρούν σε μειώσεις των εισιτηρίων η λαϊκή δυσαρέσκεια είναι διογκωμένη και δεν καταλαγιάζει. Στο μεταξύ, χθες υπήρξε και ο πρώτος νεκρός διαδηλωτής στο Σάο Πάολο. Κατέληξε όταν τον χτύπησε αυτοκίνητο που κατευθύνθηκε πάνω στο πλήθος. Συνεχίστηκε η σκληρή καταστολή κατά των διαδηλωτών με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Σφοδρές συγκρούσεις δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Εκτάκτως συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό την Ντιούλμα Ρούσεφ.

Τη νύχτα προς Παρασκευή, επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις που ήθελαν τους δρόμους να γεμίζουν ξανά από χιλιάδες πολιτών παρά τις κινήσεις της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση της έντασης. Μετά τους μικρότερους δήμους, και το Ρίο ντε Ζανέιρο και το Σάο Πάολο προχώρησαν σε ακύρωση των αυξήσεων της τιμής στα εισιτήρια των συγκοινωνιών που αποτέλεσαν την αφορμή για την έναρξη των μεγαλύτερων διαδηλώσεων που έχει δει η χώρα.

Στο Σάο Πάολο καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος διαδηλωτή. Ένας 18χρονος έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε από αυτοκίνητο που όρμησε στο πλήθος. «Ένα όχημα χτύπησε μια ομάδα τριών ατόμων, ο ένας εκ των οποίων εξέπνευσε στην πόλη της Ριμπεϊράο Πρέτο, 330 χιλιόμετρα από το Σάο Πάολο», ανέφερε η αστυνομία της πολιτείας στο λογαριασμό της στο Twitter. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, το όχημα προσπαθούσε να προσπεράσει ομάδα διαδηλωτών που είχε αποκλείσει ένα δρόμο.

Στο Ρίο ντε Ζανέιρο σημειώθηκαν τα πιο εκτεταμένα επεισόδια. Περίπου 300.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους αλλά στο περιθώριο της διαδήλωσης ξεκίνησε ξανά κυνηγητό μικρών ομάδων διαδηλωτών με καλυμμένα πρόσωπα με τις ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας.



Στη μέση των συγκρούσεων, με χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, βρέθηκαν και ειρηνικοί διαδηλωτές - με δακρυγόνα να πέφτουν στον κύριο όγκο της πορείας, και καταγγελίες να μιλούν για χρήση σπρέι πιπεριού αδιακρίτως αλλά ακόμη και ρίψη δακρυγόνων σε κλειστούς χώρους. Στο Ρίο τραυματίστηκαν τουλάχιστον 40 άτομα.


Τεταμένη ήταν η κατάσταση και στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου οι διαδηλωτές έβαλαν στο στόχαστρο τα κτίρια των υπουργείων στην κεντρική λεωφόρο. Και εδώ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν με μεγάλη προσπάθεια να μην αφήσουν τους διαδηλωτές να κάνουν έφοδο στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών.



Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντιούλμα Ρούσεφ φέρεται να συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου για την Παρασκευή. Σύμφωνα με τις  ηλεκτρονικές εκδόσεις των τριών μεγαλύτερων εφημερίδων της Βραζιλίας, το συμβούλιο αυτό, που δεν έχει επιβεβαιωθεί από την προεδρία, θα διεξαχθεί στις 09.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδος) στην Μπραζίλια.

Οι διαδηλωτές διεκδικούν ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες και καταγγέλλουν τις υπέρογκες δαπάνες για την διοργάνωση του Μουντιάλ 2014 και τα πανάκριβα εισιτήριά του, παρά τη μείωση στις τιμές των εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς που πέτυχε τις τελευταίες ημέρες.



 
Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου