Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Μαζικές συλλήψεις λόγω Twitter – 6η ημέρα έντασης


 
undefined
Τεταμένη είναι η κατάσταση στην Τουρκία και σήμερα, έκτη ημέρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, παρά τη «συγγνώμη» του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς για την αστυνομική βία των προηγουμένων ημερών. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, 25 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Σμύρνη με την κατηγορία της διάδοσης «ψεύτικων και δυσφημιστικών πληροφοριών» μέσω του Twitter.
Σύμφωνα με τον Αλί Ενγκιν, τοπικό στέλεχος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), οι συλληφθέντες κρατούνται διότι «κάλεσαν σε διαδήλωση».


Στη διάρκεια της νύχτας χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.

Μόλις έπεσε το σκοτάδι χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου φώναξαν συνθήματα ζητώντας την αποχώρηση του πρωθυπουργού. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στην Άγκυρα.

Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς τα γραφεία του Τούρκου πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης στην πόλη Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου ένας νέος 22 ετών τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας και υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Με τη συνομοσπονδία των συνδικάτων του δημοσίου τομέα KESK που κήρυξε από χθες διήμερη απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές, ενώνεται σήμερα η συνομοσπονδία των εργατών συνδικάτων DISK με 420.000 μέλη.Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτικών της αντιπάλων μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών, η οποία προκάλεσε ανησυχίες για τον νατοϊκό σύμμαχο της Ουάσινγκτον. Ο αντιπρόεδρος έκανε την παρέμβασή του χθες βράδυ στο Τουρκο-Αμερικανικό Συμβούλιο, μια ένωση για την προώθηση των εμπορικών, στρατηγικών και πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα που συνεδρίαζε στην αμερικανική ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Όπως επισήμανε ο Μπάιντεν, η Τουρκία έχει μια ευκαιρία να φθάσει στο στόχο της και να γίνει μια από τις δέκα ισχυρότερες οικονομίες έως το 2023, αλλά δεν πρέπει να παρεκκλίνει από τις αρχές της δημοκρατίας.

Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου