Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Από την Παρασκευή η Θεσσαλονίκη δείχνει το αντιρατσιστικό της πρόσωπο Στις 5-7 Ιουλίου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη



Από την Παρασκευή η Θεσσαλονίκη δείχνει το αντιρατσιστικό της πρόσωπο
Φωτογραφία από πρόσφατη εκδήλωση (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)



Το προηγούμενο Παρασκευοσαββατοκύριακο ήταν η Αθήνα, αυτή την εβδομάδα η Θεσσαλονίκη παίρνει σειρά για να δείξει το αντιρατσιστικό της πρόσωπο. Το 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ - Κοινωνικής Αλληλεγγύης γίνεται εφέτος στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη. Θα περιλαμβάνει μουσικές, πολιτιστικές, πολιτικές αθλητικές δραστηριότητες, ακόμα και έναν παιδότοπο.

«Είναι η δεύτερη φορά που το φεστιβάλ γίνεται στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Δεν είναι τυχαία είναι επιλογή μας» σχολιάζει από την πλευρά του στο «Βήμα» ο κ. Νίκος Νικήσιανης από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, μία από τις περίπου 160 συλλογικότητες που έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης του φεστιβάλ. «Αφενός η συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται στις δυτικές συνοικίες της πόλης, εκεί όπου ζουν περισσότεροι εργάτες, μετανάστες και γενικά άνθρωποι τους οποίους αφορά το φεστιβάλ. Αφετέρου θέλουμε με αυτό τον τρόπο να δείξουμε την επιθυμία μας ο συγκεκριμένος χώρος να παραμείνει ελεύθερος και προσβάσιμος στον καθένα» σχολιάζει.

Οι διοργανωτές, κρίνοντας και από την περυσινή συμμετοχή, υπολογίζουν να εμφανιστούν περίπου 5.000 επισκέπτες ανά ημέρα. «Και στη Θεσσαλονίκη τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αν και οι επιθέσεις με ρατσιστικό κίνητρο ενάντια σε μετανάστες είναι σαφώς λιγότερες αναλογικά σε σχέση με την Αθήνα. Την ίδια στιγμή σε θεσμικό επίπεδο έχουμε σαφώς ρατσιστικές πολιτικές. Από την ακύρωση του νόμου για την ιθαγένεια έως τον "Ξένιο Δία" και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης» σχολιάζει στο «Βήμα» ο κ. Νικήσιανης.

«Σε αυτό το περιβάλλον από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής είναι ελπιδοφόρο ότι υπάρχει αντίδραση. Ευελπιστούμε σε μεγαλύτερη συμμετοχή εφέτος σε σχέση με κάθε άλλη φορά. Πέρα από τον αντιρατσιστικό του χαρακτήρα, στο φεστιβάλ θα υπάρχει έντονη παρουσία από κινήματα που έχουν σχέση με την οικολογία ή τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό συνέβαινε από τα πρώτα χρόνια, πλέον όμως η παρουσία τους είναι εντονότερη, συμβατή και με το γενικότερο κλίμα της εποχής».

Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ στην ιστοσελίδα antiratsistiki.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου