Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Αμείωτα συνεχίζονται τα βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο

Σεξουαλική κακοποίηση και στέρηση ύπνου καταγγέλλουν οι κρατούμενοι στο κολαστήριο των Αμερικανών
Συστηματική σεξουαλική κακοποίηση και βίαιη στέρηση ύπνου καταγγέλλουν εκ νέου οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο, υποστηρίζοντας ότι τα βασανιστήρια έχουν ενταθεί από τον Απρίλιο, όταν ξεκίνησε μαζική απεργία πείνας.
Ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος Σέικερ Ααμέρ υποστηρίζει ότι οι φύλακες χτυπούν τις πόρτες των κελιών τους έως και 300 φορές κάθε βράδυ «ακολουθώντας σχετικές οδηγίες», ενώ ο Γιουνούς Τσεκουρί, που βρίσκεται 11 χρόνια στο Γκουαντάναμο, μιλάει για «καθημερινή σχεδόν σεξουαλική κακοποίηση» από τους δεσμοφύλακές του. «Οι εργαζόμενοι στο Γκουαντάναμο είναι αρτίως καταρτισμένοι επαγγελματίες» δήλωσε το Πεντάγωνο απαντώντας στις κατηγορίες και υπογράμμισε ότι οι φύλακες «δέχονται συνεχώς τη σκληρότερη κριτική».
Ο 45χρονος Σέικερ Ααμέρ σε επιστολή προς το δικηγόρο του, την οποία επικαλείται η βρετανική «Γκάρντιαν», γράφει: «Ο φύλακας το παραδέχθηκε: "Εχουμε εντολές να κάνουμε όσο περισσότερο θόρυβο μπορούμε". Χτυπούν τις πόρτες από 250 έως 300 φορές, για να μας κρατάνε ξύπνιους. Και σταματούν στις 9 το πρωί».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το βασανιστήριο της στέρησης ύπνου εφαρμόζεται για να σπάσει το ηθικό των κρατουμένων, ενώ οι αρχές του Γκουαντάναμο προετοιμάζονται για να επιβάλουν υποχρεωτική σίτιση κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.
Οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι η αναγκαστική σίτιση θα εφαρμόζεται μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να μην παραβιάζονται οι κανόνες διατροφής των μουσουλμάνων κατά τη θρησκευτική τους εορτή. Σύμφωνα με δικηγόρους των κρατουμένων, απαιτούνται εκατοντάδες μέλη του προσωπικού για να σιτιστούν αναγκαστικά 45 κρατούμενοι κατά τη διάρκεια των δέκα ωρών από τη δύση ώς την ανατολή του ηλίου.
Εν τω μεταξύ, το Αλ Τζαζίρα δημοσιοποίησε αποσπάσματα της επιστολής του Τσεκουρί, στην οποία υποστηρίζει ότι κακοποιείται σεξουαλικά κάθε φορά που βγαίνει ή μπαίνει στο κελί του, ενώ οι φύλακες τον απειλούν «ότι θα εφαρμόσουν τον σωλήνα σίτισης στον πρωκτό του». «Και δεν είμαι το μόνο θύμα» γράφει ο Μαροκινός κρατούμενος, μιλώντας ταυτόχρονα για βάναυσες απόπειρες και εκφοβισμούς, ώστε να σταματήσει η απεργία πείνας.

(ΠΗΓΕΣ: ΤΗΕ GUARDIAN, ΗΤΤΡ://WWW.ALJAZEERA.COM/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου