Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Μετά την Ταξίμ, το Κουρδικό δονεί την Τουρκία

Η ένταση σοβεί στην Τουρκία, όπου οι Κούρδοι παραμένουν σε αναβρασμό παρά τη συμφωνία εκεχειρίας, μετά την αιματηρή συμπλοκή στην περιοχή Λίτζε του Ντιγιάρμπακιρ. Οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ συνεχίζονται και 100 καλλιτέχνες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την «ατμόσφαιρα οργής και μίσους» που διαπιστώνουν στη χώρα τους.
Σε τουλάχιστον πέντε πόλεις της Τουρκίας προγραμματίζονταν χθες διαδηλώσεις Κούρδων για να πιεστεί η κυβέρνηση να δώσει λύση στο Κουρδικό. Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν μετά το αιματηρό επεισόδιο στο Λίτζε, το σοβαρότερο από την επίσημη κήρυξη εκεχειρίας μεταξύ κυβέρνησης και ΡΚΚ. Οι τοπικές αρχές το αποδίδουν σε προβοκάτσια.
Στο Λίτζε διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί και διαμαρτύρονταν για τις επισκευές σε φυλάκιο της στρατοχωροφυλακής. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας, που απάντησαν με πυρά και δακρυγόνα.
Ενας 18χρονος, ο Μεντενί Γιλντιρίμ, σκοτώθηκε, ενώ τραυματίστηκαν 9 άτομα, εκ των οποίων τα 2 σοβαρά. Αντιπροσωπεία του κουρδικού κόμματος BDP, καθώς επίσης και του Συμβουλίου Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), μετέβη στο Λίτζε μετά τα επεισόδια. Στην περιοχή εστάλησαν επίσης ενισχύσεις από τις ένοπλες δυνάμεις, θωρακισμένα οχήματα και στρατιώτες. Το Ντιγιάρμπακιρ είναι η κατ' εξοχήν «κουρδική» επαρχία της Τουρκίας.
Στην Ταξίμ
Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Χουσεΐν Τσελίκ, συνέδεσε τα επεισόδια στο Λίτζε με τα επεισόδια στο πάρκο Γκεζί και άφησε να εννοηθεί ότι οι διαδηλωτές χειραγωγούνται από σκληρούς εθνικιστικούς κύκλους, που ενδεχομένως να κρύβονται και πίσω από την οργάνωση του ΡΚΚ.
Το Σάββατο χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν πάλι στην πλατεία Ταξίμ, ζητώντας δικαιοσύνη για το θάνατο του διαδηλωτή στις διαδηλώσεις του περασμένου μήνα. Οι αστυνομικοί μπήκαν στην πλατεία και έδιωξαν τους διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας τις ασπίδες τους. Στην Αγκυρα το Σάββατο έγινε και άλλη διαδήλωση, από περίπου 200 άτομα. Εκεί η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού και δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, περίπου 100 καλλιτέχνες -δημόσια πρόσωπα της Τουρκίας- εξέφρασαν την «ανησυχία» τους επειδή έχει δημιουργηθεί στη χώρα «ατμόσφαιρα οργής και μίσους». «Εμείς που δείξαμε πάντα σεβασμό στις αξίες της κοινωνίας και ασχοληθήκαμε με τα προβλήματά της, υποφέρουμε», γράφουν οι καλλιτέχνες. Δημιουργείται ατμόσφαιρα «οργής και μίσους» επισημαίνουν οι ίδιοι και καυτηριάζουν τις απόπειρες που έκανε η κυβέρνηση να ενοχοποιηθούν για τα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ άνθρωποι της τέχνης.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου