Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Εισβολή μελών της Greenpeace σε πυρηνικό σταθμό

Είκοσι ακτιβιστές της Greenpeace εισέβαλλαν στις εγκαταστάσεις πυρηνικού σταθμού στο Τρικαστέν της νότιας Γαλλίας- χωρίς να καταφέρουν να περάσουν την περίμετρο ασφαλείας- σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να ασκήσουν πιέσεις για το κλείσιμο των πέντε γαλλικών πυρηνικών σταθμών, τους οποίους θεωρούν επικίνδυνους για τη δημόσια ασφάλεια.
Οι εγκαταστάσεις του Τρικαστέν στη νότια Γαλλία (φωτ:@greenpeacefr) Οι εγκαταστάσεις του Τρικαστέν στη νότια Γαλλία (φωτ:@greenpeacefr)
 
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γαλλικής Ηλεκτρικής Εταιρείας, στην οποία ανήκει ο πυρηνικός σταθμός, έγιναν δώδεκα συλλήψεις. Εκπρόσωπος της οργάνωσης ανέφερε ότι γύρω στις 3 τα ξημερώματα τοπική ώρα περίπου 20 ακτιβιστές, χωρισμένοι σε τρεις ομάδες, εισήλθαν στον χώρο του σταθμού και άπλωσαν στο επίπεδο των αντιδραστήρων 1 και 3 πανό που έγραφε "Τρικαστέν: πυρηνικό δυστύχημα" και "Φρανσουά Ολάντ: ο πρόεδρος της καταστροφής". 
 
Οι ακτιβιστές είναι Γάλλοι, Ιταλοί, Ρουμάνοι και Ισπανοί όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Εκπρόσωπός του έκανε λόγο για "συμβολική πράξη που δεν αποτέλεσε κίνδυνο για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων". Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι ακτιβιστές δεν προέβαλαν αντίσταση κατά τη σύλληψή τους αλλά χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να απομακρυνθούν καθώς είχαν αλυσοδεθεί στις εγκαταστάσεις.
 
Η Greenpeace θέλει να δείξει όλα τα κενά στην ασφάλεια στον τομέα της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης τονίζοντας ότι το εργοστάσιο του Τρικαστέν είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα και πρέπει να κλείσει άμεσα. Τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το 1980 και η παραγωγή του καλύπτει περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια κατοίκους σύμφωνα με τη Γαλλική Ηλεκτρική Εταιρεία ενώ απασχολεί 1.373 εργαζόμενους.
 
Μετά το συμβάν, οι υπουργοί Εσωτερικών και Ενέργειας της Γαλλίας ζήτησαν να υπάρξει έλεγχος στις εγκαταστάσεις και αναφορά για την ασφάλεια.
 
(Πηγή:AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου