Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Νέα επεισόδια τη νύχτα στην Τουρκία


Την κατηγορηματική αντίθεση της Άγκυρας να διεξάγει μονομερή χερσαία επιχείρηση «για τη σωτηρία της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι» επανέλαβε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την ώρα που εξακολουθούν να σημειώνονται βίαιες διαδηλώσεις Κούρδων- σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας- οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει δράση για να προλάβει την κατάληψη της Κομπάνι από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.
φωτ.αρχείου από τις διαδηλώσεις Κούρδων στις 7/10/2014 στην Κωνσταντινούποληφωτ.αρχείου από τις διαδηλώσεις Κούρδων στις 7/10/2014 στην ΚωνσταντινούποληΉδη τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες έχουν τραυματιστεί κατά την άγρια καταστολή των κουρδικών διαδηλώσεων-που ξεκίνησαν τη Δευτέρα- από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης σε πολυάριθμες πόλεις της Τουρκίας παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβάλλει ο στρατός σε έξι επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν και πάλι στους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ, του Μπάτμαν, του Βαν και του Σιίρτ, όπου έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των δυνάμειων ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με εκτοξευτήρες ύδατος και δακρυγόνα. Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα ή η Μερσίνη, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η κατάπαυση του πυρός που επιβλήθηκε από τις αρχές ήρθη το πρωί της Πέμπτης στις μεγάλες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά θα τεθεί και πάλι σε ισχύ το βράδυ.
Εν τω μεταξύ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν θα υπάρξει μονομερής ενέργεια της Τουρκίας. "Διεξάγουμε συνομιλίες.Όταν θα υπάρξει κοινή απόφαση, η Τουρκία δεν θα αποστεί από το να διαδραματίσει τον ρόλο που τής αντιστοιχεί", δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας ή απαγόρευσης των πτήσεων στο έδαφος της Συρίας δεν βρίσκεται "ακόμη" στο μενού των συζητήσεων.
Εν τω μεταξύ, και σήμερα ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός πραγματοποίησε δύο νέες αεροπορικές επιδρομές κατά θέσης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στον νοτιο-δυτικό τομέα της πόλης Κομπάνι, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το ένα τρίτο της κουρδικής πόλης τελεί πλέον υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το ΙΚ πλησιάζει αυτό που ονομάζεται "το τετράγωνο ασφαλείας", όπου βρίσκονται δημόσια κτίρια και το γενικό αρχηγείο των Μονάδων Προστασίας του Λαού
Οι μάχες φέρεται να προκάλεσαν τον θάνατο 30 ανθρώπων και στα δύο στρατόπεδα τη χθεσινή νύχτα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο ενώ τονίζεται ότι η αναλογία δυνάμεων είναι δυσμενής για τους Κούρδους, καθώς το ΙΚ διαθέτει θωρακισμένα οχήματα και όπλα εξελιγμένης τεχνολογίας.
(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου