Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

CTP: Απάνθρωπες συνθήκες σε κέντρα κράτησης μεταναστών και φυλακές


Ακατάλληλη για ανηλίκους η Αμυγδαλέζα
Έντονες επικρίσεις διατυπώνει σε έκθεσή της η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις συνθήκες διαβίωσης σε φυλακές και κέντρα κράτησης στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι δεν έχουν προωθηθεί οι βελτιώσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί η ελληνική πλευρά εδώ και δύο χρόνια. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για έλλειψη προσωπικού και ελλείψεις στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης στις φυλακές ενώ χαρακτηρίζονται «απάνθρωπες και απαράδεκτες» οι συνθήκες και στα κέντρα κράτησης μεταναστών.
Στην έκθεση- που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα- η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) υπογραμμίζει ότι παρά τις συστάσεις που έγιναν πριν από δύο χρόνια στις ελληνικές αρχές για την βελτίωση της κατάστασης, η επίσκεψη μελών της το 2013 κατέδειξε σαφώς ότι δεν υπήρξε καμία βελτίωση στις συνθήκες κράτησης μεταναστών και κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές.
Επιπλέον, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη όσον αφορά τις καταγγελίες για κακομεταχείριση μεταναστών και κρατουμένων από τα όργανα της τάξης στην Ελλάδα. Η CPT καταγγέλλει ένα καθεστώς ατιμωρησίας για τα όργανα επιβολής του νόμου. Αναφερόμενη στις "απαράδεκτες»"συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών, η CPT στην έκθεση αναφέρει ως παράδειγμα ότι σε αρκετούς σταθμούς, δύο ή περισσότερες γυναίκες κρατήθηκαν επί μήνες σε ένα σκοτεινό, μουχλιασμένο και ερειπωμένο κελί, χωρίς να τους δίνεται καμιά ευκαιρία για υπαίθρια άσκηση ή να έχουν επαρκείς υποδομές υγιεινής. Ιδιαίτερα επικριτική είναι επίσης η έκθεση σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών. Κρίνει ότι οι εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας στην Αθήνα είναι ακατάλληλες και δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για την κράτηση ανηλίκων.
Δεν φτάνει η φτώχεια και οι πόλεμοι "κουμπώνει" και ο ρατσισμός με... ελληνική εξαγωγή στην ΕΕ. "Απάνθρωπη" χαρακτηρίζει η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Pro Asyl τη συντονισμένη πανευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση ελέγχου προσφύγων που πρόκειται να διαρκέσει δύο εβδομάδες, υπό την "αιγίδα" του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος ανέλαβε, μόλις, Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων με το δακτυλίδι Σαμαρά-Γιούνκερ.
Αναφερόμενη στις συνθήκες στις ελληνικές φυλακές, η έκθεση επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για την αποσυμφόρηση των κρατουμένων με αποτέλεσμα σήμερα οι κρατούμενοι να μοιράζονται μεταξύ τους ένα κρεβάτι ή να κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα. Στις φυλακές στην Ελλάδα που επισκέφθηκαν απεσταλμένοι της Επιτροπής, υπογραμμίζει η έκθεση, οι συνθήκες υγιεινής ήταν κακές, ενώ διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης. Στην έκθεση τονίζεται ιδιαίτερα η έλλειψη προσωπικού εποπτείας στις φυλακές. Αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι στις ανδρικές φυλακές του Κορυδαλλού αντιστοιχούσαν μόνο δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι για την επίβλεψη 400 κρατουμένων.

Ο ανεπαρκής αριθμός των σωφρονιστικών υπαλλήλων, σε συνδυασμό με τον συνωστισμό των κρατουμένων, είναι οι κύριες αιτίες που επιτρέπουν τον εκφοβισμό, από οργανωμένες ομάδες κρατουμένων, των ανηλίκων στον Αυλώνα, τονίζεται ακόμη στην έκθεση.
Η απάντηση της ελληνικής πλευράς

Απαντώντας στην έκθεση της Επιτροπής με υπόμνημα 95 σελίδων, η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται στα μέτρα που προτίθεται να προωθήσει και να εφαρμόσει. Αναφέρει ότι στα αστυνομικά τμήματα γίνονται μόνον σύντομες διαμονές ενώ προστίθεται πως λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των υπό κράτηση μεταναστών.

Δίνονται ακόμη πληροφορίες για την ανάπτυξη του σχεδίου δράσης για το άσυλο, τη διαχείριση της μετανάστευσης και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα πριν από την αναχώρηση. Όσον αφορά το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, η απάντηση των ελληνικών Αρχών τονίζει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη βελτίωση των υλικών συνθηκών και την παροχή καλύτερων μηχανισμών στήριξής τους.
Όσον αφορά τις επικρίσεις για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, οι ελληνικές αρχές κάνουν λόγο περί ανάληψης δράσης για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού μέσω της αύξησης της χωρητικότητας των φυλακών και μέσω μέτρων πρόωρης ή προσωρινής αποφυλάκισης, για την οποία όλοι οι κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των ξένων υπηκόων είναι επιλέξιμοι και επιλέξιμες, καθώς και την εισαγωγή του κατ 'οίκον περιορισμού. Οι ελληνικές αρχές απορρίπτουν τις διαπιστώσεις της CPT ότι στις φυλακές δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό και ότι το προσωπικό δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει τον αποτελεσματικό έλεγχο.

Τέλος, αποδέχονται τις ελλείψεις στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης στις φυλακές και εκφράζουν την ελπίδα ότι οι νέες νομοθετικές πράξεις που προβλέπουν οι συμφωνίες με το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα οδηγήσουν σε βελτίωση της κατάστασης.

(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου