Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015

«Θεέ μου πόσους σκοτώσαμε μόλις τώρα» - Λεπτό προς λεπτό η επιχείρηση ρίψης της πρώτης ατομικής βόμβας


«Θεέ μου πόσους σκοτώσαμε μόλις τώρα» - Λεπτό προς λεπτό η επιχείρηση ρίψης της πρώτης ατομικής βόμβας - Media


Με αφορμή τα 70 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας κυκλοφόρησε (στην αγγλική γλώσσα) το βιβλίο των Jonathan Mayo και Emma Craigie που αποκαλύπτει λεπτό προς λεπτό την επιχείρηση που σκόρπισε το θάνατο στη Χιροσίμα και έδειξε ότι η βιαιότητα των ανθρώπων δεν έχει όρια.
Το βιβλίο περιγράφει όλη την επιχείρηση, από το πώς δόθηκε η ονομασία στο αεροπλάνο, τη στιγμή της απογείωσης, την εξάωρη πτήση και τους διαλόγους του πληρώματος μέχρι τη ρίψη της βόμβας και τις επιπτώσεις της.
Οι διάλογοι και οι αποκαλύψεις του βιβλίου είναι συγκλονιστικοί καθώς περιγράφουν όχι μόνο την καταστροφή αλλά και την αντίδραση των Αμερικανών αξιωματούχων για την επιχείρηση, τα συναισθήματα του πληρώματος, και ταυτόχρονα περιγράφει τη ζωή στη Χιροσίμα έτσι όπως την κατέγραψαν οι επιζώντες.
Κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο.
Όλες οι ώρες είναι σε ώρα Χιροσίμα.
1.45 Το Enola Gay απογειώνεται για την εξάωρη πτήση.
Ενημέρωση του πληρώματος από τον αντισυνταγματάρχη Paul Tibbets. «Ξέρετε τι πρόκειται να κάνουμε σήμερας; Έχουμε μία επιχείρηση βομβαρδισμού αλλά είναι λίγο ιδιαίτερη». Το μέλος του πληρώματος Bob Caron απαντά, «Δεν θα έπρεπε να παίζουμε με την ατομική βόμβα σήμερα, έτσι δεν είναι;»
Ο 27χρονος συγκυβερνήτης  Robert A. Lewis κρατούσε σημειώσεις κάτι σαν ημερολόγιο ή γράμμα στους γονείς του. «Αγαπητοί μαμά και μπαμπά, όλα πήγαν καλά κατά την απογείωση…»
6.30 Ο lewis γράφει, είναι περίεργο να ξέρεις ότι αυτό το πράγμα είναι πίσω σου.
8.15 και 15 δευτερόλεπτα η βόμβα πέφτει.
8.16 και 2 δευτερόλεπτα η βόμβα εκρήγνυται. Περίπου 100.000 άνθρωποι σκοτώνονται ακαριαία.
Ένα μαύρο σύννεφο ανεβαίνει, όπως γράφει ο Tibbets «ήταν μαύρο σαν διάολος» και λέει στο πλήρωμα, μόλις ρίξατε την πρώτη ατομική βόμβα στην ιστορία.
Τα νέα έφθασαν στη βάση από την οποία ξεκίνησε το αεροπλάνο και ξεκινούν οι πανηγυρισμοί, μοιράζονται σε όλους δωρεάν μπύρες.
01.00 (ώρα Ουάσιγκτον) ο πρόεδρος Τρούμαν αναφωνεί Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην ιστορία.
Στη Χιροσίμα σκοτώθηκαν σχεδόν 100.000 άνθρωποι ανάμεσά τους 8000 παιδιά. Σε μία τελευταία συνέντευξή του πριν πεθάνει ο Paul Tibbets επέμεινε ότι έκαναν το σωστό και ότι δεν έχει δεύτερες σκέψεις σκοτώσαμε πολλούς αλλά μα το θεό σώσαμε και πάρα πολλές ζωές».
Απο ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου