Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015

Φέργκιουσον: Ενοπλοι «πατριώτες» βγήκαν να «επιτηρήσουν την τάξη»Φέργκιουσον: Ενοπλοι «πατριώτες» βγήκαν να «επιτηρήσουν την τάξη»Το Φέργκιουσον του Μιζούρι έζησε ξανά νύχτες έντασης στην συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Μάικλ Μπράουν -αυτή τη φορά όμως, ένα επιπλέον στοιχείο προστέθηκε στα πολλά που δημιουργούν ανησυχία: Ομάδα απόστρατων ή εν ενεργεία στρατιωτικών βγήκε, ιδιωτικά, στους δρόμους με όπλα για να «επιτηρήσει την τάξη». Η ομάδα, οι «Φύλακες των Όρκων», είναι γνωστή για τον μιλιταρισμό της και η «περίπολος» λευκών με όπλα σε γειτονιές κυρίως αφροαμερικανών ήταν, τουλάχιστον, εμπρηστική ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία.

Μικρή ομάδα από τους «Φύλακες των Όρκων» («Oath Keepers»), όπως αυτοαποκαλούνται, εμφανίστηκε για δύο νύχτες στο Φέργκιουσον. Επρόκειτο για σχεδόν πέντε άτομα που είχαν βγει, με αλεξίσφαιρα και όπλα στρατιωτικού τύπου, τη νύχτα κοντά στα σημεία της πόλης που είχαν σημειωθεί και τα εντονότερα επεισόδια.

Τον τελευταίο χρόνο, το Φέργκιουσον έχει παραμείνει ουσιαστικά σε μία μόνιμη κατάσταση υποβόσκουσας έντασης και οργής: Οι κάτοικοι, αφροαμερικανοί στην πλειονότητά τους, αισθάνονται ότι ακόμη και έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Μπράουν τίποτε δεν έχει αλλάξει στο πώς τους αντιμετωπίζουν οι, ως επί το πλείστον λευκοί, αστυνομικοί.

Μετά τις πρώτες ταραγμένες εβδομάδας που είχαν ακολουθήσει το θάνατο του Μπράουν, η απαλλαγή του αστυνομικού που τον είχε πυροβολήσει είχε πυροδοτήσει, αρκετούς μήνες αργότερα, δεύτερο κύμα έντασης. Από την πρώτη επέτειο, το περασμένο Σαββατοκύριακο, δεν έλειψε η ένταση, με έναν νεαρό να κατηγορείται ότι άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών για να πέσει σοβαρά τραυματισμένος από τα πυρά τους (παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση).

Σε ένα τέτοιο κλίμα, οι λευκοί «Φύλακες των Όρκων» βγήκαν στους δρόμους για δύο νύχτες ως «φύλακες της τάξης».

Οι «Φύλακες» αυτοσυστήνονται ως εν ενργεία και απόστρατοι στρατιωτικοί που υπηρετούν το καθήκον τους να «προστατεύσουν», φυσικά, «το αμερικανικό Σύνταγμα». Ομάδες παρακολούθησης κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως το Νομικό Κέντρο για τη Φτώχεια στο Νότο, τους χαρακτηρίζει μιλιταριστική ομάδα που τάσσεται επιθετικά εναντίον των επίσημων αρχών -ενδεικτική εκείνου του ιδιότυπου μείγματος ακροδεξιών αντικρατικών αντιλήψεων που «συνηθίζονται» στα λευκά, συντηρητικά στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας.

Ο αρχηγός της μικρής περιπόλου, που συστήθηκε απλώς ως «Τζον» σε ανταποκριτή του Reuters, υποστήριξε πως είχαν «αναπτυχθεί» για να «προστατεύσουν» δημοσιογράφο που θα έκανε ρεπορτάζ (από το ακραία συντηρητικό Infowars.com). «Υπήρχαν προβλήματα εδώ, έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι» είπε ο «Τζον».

Η «περίπολος» της ομάδας προκάλεσε κύμα επικρίσεων τόσο από κατοίκους όσο και από την αστυνομία του Φέργκιουσον. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της κομητείας, ο Τζον Μπέλμαρ, καταδίκασε ως «αχρείαστη και εμπρηστική» την παρουσία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου