Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία


Αναφέρεται στον πόλεμο των 50 ημερών
Εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα  καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Το Ισραήλ διέπραξε «εγκλήματα πολέμου» σε αντίποινα για τη σύλληψη ενός ισραηλινού στρατιώτη κατά τον πόλεμο των 50 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας και υπάρχουν γι’ αυτό «ισχυρές αποδείξεις», κατήγγειλε την Τετάρτη η Διεθνής Αμνηστία.

«Νέα στοιχεία δείχνουν πως οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου σε αντίποινα για τη σύλληψη ενός στρατιώτη με τις συστηματικές και προφανώς σκόπιμου χαρακτήρα αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις στη Ράφα, όπου σκότωσαν τουλάχιστον 135 αμάχους, να συνιστούν ενδεχομένως επίσης έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», καταγγέλλει η οργάνωση σε μία έκθεση που δημοσιοποίησε μαζί με τη βρετανική ερευνητική ομάδα Forensic Architecture.

Το Ισραήλ «διεξήγαγε σειρά δυσανάλογων επιθέσεων αδιακρίτως» στην περιοχή της Ράφα, στη Νότια Λωρίδα της Γάζας, και «δεν πραγματοποίησε ανεξάρτητη έρευνα για τις ενέργειες αυτές», τονίζει σε έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η έκθεση με τίτλο «Μαύρη Παρασκευή: μακελειό στη Ράφα» βασίζεται σε «εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο, δορυφορικές εικόνες και μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν παρόντες στα γεγονότα» και καταγράφει την εξέλιξη των επιθέσεων που ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου στη Ράφα.
Εκείνη την ημέρα, ο υπολοχαγός Χάνταρ Γκόλντιν εξαφανίστηκε. Την επομένη, το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσημα ότι είναι νεκρός. Σήμερα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, που ασκεί την εξουσία στη Γάζα, για την επιστροφή της σορού του με αντάλλαγμα την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων.

Την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το Ισραήλ ξεκίνησε τη «διαδικασία Χάνιμπαλ», ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που συνίσταται στην πραγματοποίηση επιδρομών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ενός στρατιώτη προκειμένου να μη συλληφθεί ζωντανός. Ο στρατός δεν παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε τη διαδικασία αυτή, την οποία όμως μέσα ενημέρωσης και παρατηρητές τού αποδίδουν. Σύμφωνα με την Αμνηστία, «η εφαρμογή της οδηγίας Χάνιμπαλ οδήγησε στο να εξαπολυθούν παράνομες επιθέσεις εναντίον αμάχων».

Η έκθεση παραθέτει μαρτυρίες που κάνουν λόγο για «συλλογική τιμωρία» εναντίον της Ράφα με «σκηνές πανικού και χάους κάτω από καταιγισμό πυρών από αεροσκάφη F-16, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα και από το πυροβολικό, με φόνους αμάχων στον δρόμο ή πάνω σε οχήματα που απομάκρυναν τους τραυματίες».

Οι ισραηλινές Αρχές έκαναν λόγο για «μία ψευδή αφήγηση των γεγονότων», κατηγορώντας την Αμνηστία ότι διακατέχεται από «ψυχαναγκαστική εμμονή όταν πρόκειται για το Ισραήλ». «Θα έλεγε κανείς πως η Αμνηστία ξέχασε πως μία σύγκρουση ήταν σε εξέλιξη και πως οι παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις πραγματοποιούσαν εντατικές επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού στρατού από ζώνες αμάχων», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Αντίθετα απ’ ό,τι δηλώνει η Αμνηστία, ο Στρατός διεξάγει όλες τις επιχειρήσεις του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στο κείμενο, παραπέμποντας σε μία έκθεση των ισραηλινών Αρχών η οποία καταλήγει στη «νομιμότητα» αυτού του πολέμου, του τρίτου στη Γάζα σε έξι χρόνια.

Σε προηγούμενες εκθέσεις της η Αμνηστία - την είσοδο της οποίας στη Γάζα έχει απαγορεύσει το Ισραήλ - είχε κατηγορήσει το Ισραήλ και τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις ότι διέπραξαν «εγκλήματα πολέμου» τις 50 ημέρες που διήρκεσε ο πόλεμος, ο οποίος προκάλεσε περισσότερους από 2.250 θανάτους στην παλαιστινιακή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχων, και 73 στην ισραηλινή πλευρά, σχεδόν όλων στρατιωτών.

Οι Παλαιστίνιοι προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προκειμένου να ασκηθούν διώξεις εις βάρος ισραηλινών αξιωματούχων. Το γραφείο του εισαγγελέα του ΔΠΔ διεξάγει προκαταρκτική εξέταση και η Χαμάς ζήτησε να «υποβληθούν αυτά τα σαφή νέα στοιχεία το ταχύτερο στο ΔΠΔ, να ληφθούν τα απαραίτητα τιμωρητικά μέτρα και να δικαστούν οι υπεύθυνοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου