Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Η γυναίκα που χτυπάει νεοναζί

Μία εικόνα 1000 λέξεις


Για τους Σουηδούς «η φωτογραφία του αιώνα», για το σήμερα και την πόλη που τραβήχτηκε ένα σύμβολο βίας!
13 Απριλίου 1985, στην πόλη Växjö το νεοναζιστικό κόμμα NRP είχε προγραμματίσει πορεία στο κέντρο της πόλης. Την ίδια στιγμή και σε μικρή απόσταση είχε συγκέντρωση το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι και αυτό μπορούσαν να το διαβεβαιώσουν οι ανταποκριτές των εφημερίδων που είχαν πάει να καλύψουν τα γεγονότα. Ανάμεσα τους και ο τοπικός φωτογράφος Hans Runesson. Όπως θυμάται «μέσα σε πέντε λεπτά η πλατεία γέμισε με κόσμο. Πήρα όσο καλύτερη θέση μπορούσα καθώς οι νεοναζί έκαναν την πορεία, και έτσι κατάφερα να πετύχω την λήψη που μία γυναίκα χτυπάει ένα μέλος της ομάδας με την τσάντα της. Θυμάμαι τον τοπικό αρχηγό των νεοναζί να φωνάζει και να τον προειδοποιεί, είναι ο άντρας που φαίνεται δεξιά στην φωτογραφία. Ακόμη και σήμερα τσιμπάω το χέρι μου για να δω ότι είναι αλήθεια όταν σκέφτομαι αυτή την εικόνα. Ανατριχιάζω σε όλο το σώμα μου στην ιδέα ότι ήμουν εγώ αυτός που τράβηξε αυτή την φωτογραφία».
Για τον 66χρόνο σήμερα Runesson, όντως η συγκεκριμένη φωτογραφία ήταν η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του. Αναδείχθηκε φωτογραφία της χρονιάς για το 1985 στην Σουηδία, ενώ στο γύρισμα της χιλιετίας τόσο η Κοινότητα ιστορικής φωτογραφίας της Σουηδίας όσο και το περιοδικό Vi την ανακήρυξαν φωτογραφία του αιώνα για την χώρα. Παράλληλα η φωτογραφία φιλοξενείται σε σχολικό βιβλίο της Σουηδίας με λεζάντα που αναφέρεται στο δημοκρατικό δικαίωμα στην διαδήλωση που είναι σεβαστό στην χώρα αρκεί να έχουν από πριν ενημερωθεί οι αρχές.
Στην προκειμένη περίπτωση η διαδήλωση των νεοναζί είχε ως αφορμή την αύξηση των μεταναστών στην χώρα. Το εξαγριωμένο πλήθος κυνήγησε τους νοσταλγούς του ναζισμού και τους ανάγκασε να βρουν τελικά καταφύγιο στις τουαλέτες του τοπικού σιδηροδρομικού σταθμού αφού πρώτα είχαν καλέσει σε βοήθεια την αστυνομία. Όπως φαίνεται και σε σχετικό βίντεο από το ρεπορτάζ της σουηδικής τηλεόρασης το πλήθος, μεταξύ των άλλων πετούσε αυγά στην μικρή ομάδα, και μεταξύ σοβαρού και αστείου αναφέρεται ότι είναι η ημέρα που πουλήθηκαν τα περισσότερα αυγά στην Växjö.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου