Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Πυρά εναντίον του προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη



Πυροβολισμοί σημειώθηκαν σήμερα το πρωί μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, δράστες ήταν δύο γυναίκες η μία εκ των οποίων συνελήφθη.
Οι δύο γυναίκες άνοιξαν πυρ με την τουρκική αστυνομία να ανταποδίδει τα πυρά.
Νωρίτερα βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε με στόχο  αστυνομικό τμήμα στο Σουλτάνμπεϊλι, στην ασιατική πλευρά της πόλης.
Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν οι τρεις δράστες καθώς και ένας αστυνομικός, ενώ από την φωτιά κατέρρευσε μέρος του τριώροφου κτιρίου που στέγαζε το αστυνομικό τμήμα. Η πυρκαγιά ήταν τέτοια που επίσης προκάλεσε ζημιές σε γειτονικά κτίρια και έκαψε περίπου 20 παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
Τα κίνητρα των επιθέσεων είναι ακόμη άγνωστα και τα δύο συμβάντα φαίνεται να μην συνδέονται.
Οι επιθέσεις σημειώνονται σε μία περίοδο που κλιμακώνεται η ένταση στην Τουρκία έπειτα από τις επιχειρήσεις που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο περίπου εβδομάδες εναντίον στόχων των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ αλλά και στόχων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν έξι καταδιωκτικά αεροσκάφη F-16 στην βάση του Ιντσιρλίκ, στην νότια Τουρκία, «σε υποστήριξη στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους», όπως έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η αμερικανική αποστολή στο ΝΑΤΟ.
Είναι η πρώτη φορά από τότε που σχηματίστηκε ο διεθνής συνασπισμός που βομβαρδίζει την τζιχαντιστική αυτή οργάνωση στο Ιράκ και στην Συρία, πριν από έναν χρόνο, που οι ΗΠΑ θα μπορούν να απογειώσουν καταδιωκτικά από αυτήν την βάση, χάρη σε συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία στα τέλη του Ιούλιου.
Επίσης εν αναμονή της ανάπτυξης των καταδιωκτικών, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν από το Ιντσιρλίκ μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να καταφέρουν πλήγματα κατά θέσεων του ΙΚ.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, περίπου 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν επίσης αναπτυχθεί στην βάση για τον συντονισμό των επιχειρήσεων στο έδαφος.
Τα αεροσκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας απογειώνονταν μέχρι στιγμής από πιο μακρινές βάσεις για να πλήξουν τους στόχους τζιχαντιστών, όπως για παράδειγμα από την Ιορδανία ή το Κουβέιτ.
Απο το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου