Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Ο Σνόουντεν ζητά από τον Ομπάμα να δώσει χάρη στην Τσέλσι Μάνινγκ

«Κύριε πρόεδρε, αν δώσεις χάρη μόνο σε μια περίπτωση κατά την αποχώρησή σου από τον Λευκό Οίκο, σε παρακαλώ αυτή να είναι για την Τσέλσι Μάνινγκ. Είσαι ο μόνος που μπορεί να σώσει τη ζωή της». 
Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Έντουαρντ Σνόουντεν σήμερα στον Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας βοήθεια, όχι για τον εαυτό του, αλλά για έναν άλλο whistleblower.
Η Τσέλσι Μάνινγκ - Μπράντλει Μάνινγκ πριν την αλλαγή φύλλου στην οποία προχώρησε -    ήταν αναλυτής στον αμερικανικό στρατό. Είναι υπαίτια για την διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων προς τα WikiLeaks αλλά και για το βίντεο με αμερικανικό μαχητικό ελικόπτερο να βάλλει εναντίον αμάχων πολιτών στο Ιράκ, σκοτώνοντάς τους, τον Ιούλιο του 2007.
Στις 21 Αυγούστου 2013, η πρώην αναλύτρια καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλακή για 20 από τις 22 κατηγορίες που την βάρυναν. Εκτίει την ποινή της στην στρατιωτική φυλακή Φορτ Λήβενγουορθ. Οι συνθήκες κράτησής της σε απομόνωση έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα.
Αίτημα για χάρη από τον Ομπάμα 
Η Μάνινγκ έχει λάβει τη σκληρότερη ποινή φυλάκισης που έχει επιβληθεί για διαρροή εγγράφων κι έχει ζητήσει χάρη από τον Μπαράκ Ομπάμα, κατά τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του, λέγοντας ότι αυτή είναι η τελευταία της ευκαιρία να αφεθεί ελεύθερη. 
Η Μάνινγκ υποστηρίζει ακόμη ότι ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι απίθανο να εξετάσει ευνοϊκά την περίπτωσή της και έτσι θα εκτίσει και τα 35 χρόνια της ποινής της. 
Για τον Ομπάμα μένουν μόνο εννέα ημέρες στην προεδρία. Για αυτές τις ημέρες, ωστόσο, διατηρεί το δικαίωμα να απονείμει χάρη για εγκλήματα ή να μειώσει ποινές καταδικασθέντων. 
Το μήνυμα του Σνόουντεν
Σύμφωνα με το NBC News, η Τσέλσι Μάνινγκ φέρεται να βρίσκεται στη «λίστα» του απερχόμενου προέδρου για μετατροπή της ποινής της. Μένει να φανεί αν αυτό θα γίνει, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχο αίτημα της Μάνινγκ απορρίφθηκε. 
Η ίδια μέσω του Guardian έκανε έκκληση προς τον Ομπάμα λέγοντας: «Έχω περάσει όλη την ενήλικη ζωή μου άστεγη, στο στρατό και στη φυλακή. Δεν είχα την ευκαιρία να ζήσω τη ζωή μου ακόμη». 
Η δικηγόρος της Μάνινγκ, Νάνσι Χολάντερ σημειώνει ότι είναι καιρός ο πρόεδρος Ομπάμα να δράσει πριν να είναι αργά μειώνοντας την ποινή της πελάτισσάς της στα έξι χρόνια που έχει ήδη εκτίσει. «Η Τσέλσι είναι ήδη στη φυλακή περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο whistleblower», προσθέτει χαρακτηριστικά. 
Που βρίσκεται η υπόθεση
Μετά από αρκετές απορρίψεις επανεξέτασης της υπόθεσης της Μάνινγκ, οι δικηγόροι της έστειλαν στις 28 Νοεμβρίου αναφορά στον γενικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου. 
Τον Δεκέμβρη μάλιστα περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι υπέγραψαν online αίτηση στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου υπέρ της αποφυλάκισης της Τσέλσι Μάνινγκ. 
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν τεθεί από τον ίδιο τον Ομπάμα κάθε αναφορά που εξασφαλίζει αυτό τον αριθμό υπογραφών οδηγεί σε άμεση αντίδραση του Λευκού Οίκου εντός 60 ημερών. 
Στην περίπτωση της Μάνινγκ οι 60 ημέρες τελειώνουν αφού ο Ομπάμα θα έχει φύγει από το Οβάλ γραφείο και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για το αν ο Λευκός Οίκος θα αντιδράσει πιο άμεσα. Ο Guardian αναφέρει ότι ζήτησε ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο αλλά δεν έλαβε καμιά απάντηση. 
Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου