Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Ο πραγματικός λόγος που ο Τραμπ διέταξε την καταπάτηση της γης των Ινδιάνων

Από το HuffPost Greece:


DAKOTA ACCESS
Αυτή την εβδομάδα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει την συνέχιση των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού Dakota Access. Ο ίδιος τόνιζε ότι με αυτό τον τρόπο θα τηρήσει την υπόσχεσή του για άνοιγμα εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, όμως στοιχεία δείχνουν πως και ο ίδιος θα επωφεληθεί οικονομικά από αυτή την κίνηση.
Το σώμα μηχανικών του αμερικανικού στρατού είχε ανακαλέσει τις άδειες για τις εργασίες, μετά από τις συνεχείς διαμαρτυρίες της φυλής των Σιού που -δικαίως- ανησυχούν ότι θα μολυνθεί η μοναδική πηγή καθαρού νερού που έχουν στην διάθεσή τους. Ακόμα, ο αγωγός θα καταπατούσε τα ιερά εδάφη τους, τα οποία προστατεύονται από την συνθήκη του Φορτ Λαραμί που υπεγράφη το 1851. Ωστόσο, ο Τραμπ φαίνεται να αδιαφορεί για τους γηγενείς πληθυσμούς, τα εδάφη των οποίων έχουν καταπατηθεί αμέτρητες φορές στο πέρασμα του χρόνου.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, η κατασκευή του αγωγού θα ανοίξει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που θα δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία. Ο ίδιος έχει θέσει ως προτεραιότητα την διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Αμερικανών πολιτών, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανακατασκευή διαφόρων υποδομών και εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης. Όπως όμως επισημαίνουν οι New York Times, οι νέες μόνιμες θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν χάρη στα έργα του Dacota Access δεν ξεπερνούν τις 35.
Το φθινόπωρο, πριν την εκλογή του Τραμπ, το Bloomberg προειδοποιούσε ούτε ο μεγιστάνας διαθέτει μετοχές ύψους 250.000 ευρώ στην εταιρεία Phillips 66 που είναι με την σειρά της μέτοχος του πρότζεκτ για την κατασκευή του περιβόητου αγωγού. Το δημοσίευμα έκανε λόγο για «σύγκρουση συμφερόντων», καθώς τα οικονομικά συμφέροντα του Τραμπ θα επηρέαζαν τις αποφάσεις του εάν εκλεγόταν πρόεδρος. Και το δημοσίευμα φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκε.
Ο Independent αναφέρει ότι εκπρόσωπος του Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος έχει πουλήσει όλες του τις μετοχές, μόνο που δεν αυτό δεν έχει ακόμα αποδειχτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου