Από το ThePressProject:
Μετά από έρευνα που παρήγγειλε η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και διεξήγαγε η εταιρεία MARC, προκύπτει ότι το 42,1% όσων προσελήφθησαν τους τελευταίους 12 μήνες στο λεκανοπέδιο Αττικής αμοίβονται με μισθό κάτω των 500 ευρώ. Η μερική απασχόληση αφορά το 57% των νέων προσλήψεων, ενώ το 42,5% των ερωτηθέντων λαμβάνουν με καθυστέρηση το μισθό τους.
Η έρευνα με θέμα «Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής» διεξήχθη σε 1.501 εργαζόμενους και ανέργους ηλικίας 18 – 65 ετών, από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2017 και δείχνει ότι τo 42,1% όσων προσλήφθηκαν το τελευταίο 12άμηνο στην Αττική λαμβάνει αποδοχές κάτω από 500 ευρώ το μήνα. Η μερική απασχόληση αφορά το 57% των νέων προσλήψεων, ενώ το 38% όσων κατάφεραν να βρουν δουλειά μέσα στην κρίση ασφαλίζονται για μικρότερο διάστημα απ’ όσο δουλεύουν ή δεν έχουν καθόλου ασφάλιση.
Μισθός κάτω των 500 ευρώ για έναν στους πέντε
Ο μέσος όρος των καθαρών μηνιαίων αποδοχών ανέρχεται στα 806 ευρώ, ενώ τις χαμηλότερες αποδοχές έχουν οι γυναίκες και οι νέοι. Ένας στους πέντε εργαζόμενους πληρώνεται με μισθό κάτω των 500 ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών πληρώνονται με μισθό κάτω των 500 ευρώ σε ποσοστό 31,5%, και όσοι προσελήφθησαν τους τελευταίους 12 μήνες δηλώνουν πως έχουν μισθό κάτω των 500 ευρώ σε ποσοστό 42,1%.
Χωρίς πλήρη ασφάλιση ένας στους τέσσερις
Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη δήλωσαν πως έχουν το 82,7% των εργαζομένων. Ποσοστό 10,3% ανέφεραν πως είναι μεν ασφαλισμένοι/ες αλλά για λιγότερες ώρες, ενώ 6,1% δήλωσαν πως εργάζονται χωρίς ασφάλιση. Αυτασφάλιση δήλωσαν 0,8%.
Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους κάτω των 35 ετών (25,3%) δεν έχει πλήρη ασφάλιση. Ποσοστό 16% αναφέρουν πως έχουν ασφαλιστεί για λιγότερες ώρες και 9,3% εργάζονται ανασφάλιστοι. Τα κρούσματα της παραβίασης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εμφανίζονται εντονότερα στις μικρότερες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις προσλήψεις των τελευταίων ετών της κρίσης.
Το 1/4 όσων προσελήφθησαν την τελευταία τριετία στερούνται πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης. Όσοι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης στερούνται της ασφάλισης που αντιστοιχεί στις ώρες εργασίας τους ή δεν έχουν καμία ασφάλιση σε ποσοστό 38%.Επίσης, το 25% των προσληφθέντων τα τελευταία χρόνια δεν έχουν πλήρη ασφάλιση. Σε όλα αυτά δεν υπολογίζονται οι άνεργοι ή οι περιστασιακά εργαζόμενοι.
Ο μισθός δεν καταβάλλεται στην ώρα του για το 42,5%
Σύμφωνα με την έρευνα, πολύ μεγάλο ποσοστό των εργαζόμενων ανέφεραν πως δεν πληρώνονται στην ώρα τους. Συγκεκριμένα, το 33% δήλωσε πως λαμβάνει τον μισθό συνήθως με καθυστέρηση και το 9,3% δήλωσε πως η καταβολή του μισθού τους καθυστερεί πάντα, ενώ το 57% λαμβάνει χωρίς καθυστέρηση τον μισθό.
Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων παρατηρείται σχετικά περισσότερο στις γυναίκες εργαζόμενες (45,3%) έναντι (39,6%) των ανδρών, ενώ ο συνηθέστερος χρόνος καθυστέρησης είναι ο ένας μήνας. Έξι στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν πως παραμένουν σε καθεστώς ανεργίας περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ επίδομα ανεργίας λαμβάνει ο ένας στους δέκα άνεργους.
Το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι του, ενώ μηδενική φαίνεται πως είναι και η δυνατότητα αποταμίευσης, με το 52,1% να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο έξοδο της τάξης των 500 ευρώ. Ένας στους τρεις ανέφεραν πως δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν κάθε δεύτερη μέρα στο οικογενειακό τραπέζι κρέας, ψάρι ή λαχανικά ισόποσης διατροφικής αξίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου