Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Ενα τραγούδι του Μ. Θεοδωράκη αφιερωμένο στον ίδιο και στους διαδηλωτές της Κυριακής.



Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ :


Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ σήμερα το απόγευμα αναρχικοί έκαναν «επίσκεψη» στο σπίτι που κατοικεί ο Μίκης Θεοδωράκης, και αντιδρώντας στην επιλογή του μουσικοσυνθέτη να είναι κεντρικός ομιλητής στο εθνικιστικό συλλαλητήριο της Κυριακής, πέταξαν μπογιές στην είσοδο του σπιτιού και έγραψαν σε τοίχο το σύνθημα: «Η ιστορία σου ξεκινάει από το βουνό και καταλήγει στον εθνικό βούρκο της Πλατείας Συντάγματος».

Το σκεπτικό με το οποίο αποφάσισε ο Μ. Θεοδωράκης να δεχθεί την πρόσκληση των διοργανωτών αυτής της συγκέντρωσης να είναι κεντρικός ομιλητής σ’ αυτή την μάζωξη μας το λέει ο ίδιος με άρθρο του στην Κυριακάτικη εφημερίδα Realnews το οποίο το τιτλοφορεί: «Γιατί αποφάσισα να μιλήσω στο συλλαλητήριο». Οταν το διαβάσουμε πιθανόν να το σχολιάσουμε.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η απάντηση που έδωσε στον μουσικοσυνθέτη με ανοιχτή της επιστολή η Ιωάννα Κατσίμπα απόγονος του αντάρτη του ΕΛΑΣ Γιώργου Κατσίμπα (μετέπειτα βουλευτή της ΕΔΑ) που πήρε μέρος στην επιχείρηση ανατίναξης του Γοργοπόταμου.

Εμείς για οποιοδήποτε σχόλιο θα αφιερώσουμε ένα τραγούδι που τους στίχους και την μουσική έχει γράψει ο Μίκης και το ακούμε από την Μαρία Φαραντούρη και τον Αντώνης Καλογιάννης. Είναι ένα καταπληκτικό άκουσμα που έχει δημιουργήσει ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης το 1968 -το ντύσαμε με τις σχετικές εικόνες- και έχει τίτλο "Καιρός να δεις (Σου είπαν ψέματα πολλά )".
Εκτός απ' τον δημιουργό του το αφιερώνουμε και σ' αυτούς που θα συγκεντρωθούν στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

Σου είπαν ψέματα πολλά, 
ψέματα σήμερα σου λένε ξανά
κι αύριο ψέματα ξανά θα σου πουν, 
ψέματα σου λένε οι εχθροί σου
μα κι οι φίλοι σου, σου κρύβουν την αλήθεια.

Ψεύτικη δόξα σου τάζουν οι ψεύτες
μα κι οι φίλοι σου με ψεύτικες αλήθειες σε κοιμίζουν, 
πού πας με ψεύτικα όνειρα;
πού πας με ψεύτικα όνειρα; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου