Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

ΗΠΑ: Δολοφονήθηκε στέλεχος του αντιρατσιστικού κινήματος

Tο βράδυ της περασμένη Τρίτης, στην Νέα Ορλεάνη, δολοφονήθηκε από «αγνώστους» ο Μουχιντίν Μόγιε, από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του κινήματος Black Lives Matter.
Ο, γνωστός και ως Ντχάμπα, 32χρονος Μόγιε, ήταν γνωστός για την δράση του στα κοινωνικά κινήματα, ειδικά στα αντιρατσιστικά. Η αστυνομία τον βρήκε αιμόφυρτο δίπλα σε ένα ποδήλατο. Είχε πυροβοληθεί στο πόδι και είχε προσπαθήσει να περπατήσει για μερικά τετράγωνα. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου εξέπνευσε.
Αν και οι αρχές εκλαμβάνουν τον θάνατό του ως ανθρωποκτονία, ωστόσο είναι ιδιαίτερα φειδωλές ως προς κίνητρα της δολοφονίας, άρα και ως προς τον προσανατολισμό των ερευνών.
Το 2015 ο Μόγιε συμμετείχε στις διαμαρτυρίες στο Τσάρλεστον για τη δολοφονία του Γουόλτερ Σκοτ από αστυνομικό. Δύο μήνες μετά τα γεγονότα αυτά οκτώ μαύροι δολοφονήθηκαν στο Τσάρλεστον από τον ακροδεξιό Ντίλαν Ρουφ.
Πέρυσι προσπάθησε να πάρει μία σημαία του αμερικανικού νότου από έναν ακροδεξιό, αλλά δεν τα κατάφερε. Η αστυνομία τον περικύκλωσε και τελικά τον συνέλαβε. Μιλώντας τότε στην Washington Post ανέφερε «ήθελα να του πάρω τη σημαία για να του δείξω πως είναι να γνωρίζει πραγματική αντίσταση, πως είναι να γνωρίζει ανθρώπους που δεν φοβούνται».
Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου