Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Χώρα των Βάσκων απαιτώντας να μειωθούν οι ποινές κάθειρξης που έχουν επιβληθεί σε μέλη της αυτονομιστικής οργάνωσης ETA, την οποία Ισπανία και Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν τρομοκρατική.

Οι διαδηλώσεις επικεντρώθηκαν στην πόλη Μπιλμπάο, όπου οι συμμετέχοντες απαίτησαν τα 650 μέλη της ETA που βρίσκονται έγκλειστα σε διάφορες φυλακές σε όλη την Ισπανία να μεταφερθούν στην περιοχή. Πολλοί από τους διαδηλωτές ζητούσαν πλήρη αμνηστία, σύμφωνα με Ισπανικά ΜΜΕ.

Πολλοί Βάσκοι θεωρούν τα μέλη της ETA, που πολεμά με στόχο να δημιουργηθεί μια εντελώς ανεξάρτητη χώρα σε εδάφη που σήμερα ανήκουν σε Ισπανία και Γαλλία, μαχητές της ελευθερίας.
Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν μέλη οικογενειών κρατουμένων, μέλη πρωτοβουλιών και οργανώσεων πολιτών και μέλη πολιτικών κομμάτων με εθνικιστική ατζέντα που η Μαδρίτη θεωρεί συνδεδεμένα με την αυτονομιστική ένοπλη παράταξη.

Συνολικά περίπου 800 μέλη της ETA βρίσκονται στις φυλακές της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας. Περίπου 100 έχουν, μετά τη φυλάκισή τους, αποκηρύξει τους δεσμούς τους με την οργάνωση ή/και έχουν καλέσει την ηγεσία της να τερματίσει τον ένοπλο αγώνα.

Η ETA κήρυξε μονομερή εκεχειρία το Σεπτέμβριο, εν μέσω εκκλήσεων από μέρους του κόμματος το οποίο θεωρείται ως η ‘πολιτική πτέρυγα’ της οργάνωσης, του Μπατασούνα, που έχει τεθεί εκτός νόμου, να υπάρξει πλήρης αποκήρυξη της βίας. Παραμένει ασαφές εάν η εκεχειρία της ETA είναι επ' αόριστον ή εάν υπάρχει κάποια καθορισμένη προθεσμία λήξης της.

Από το 1968 ως σήμερα στην ένοπλη οργάνωση επιρρίπτεται η ευθύνη για περίπου 850 θανάτους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου