Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ "ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ"

Την ανάκληση των αποφάσεων που έλαβε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην δίκη για την υπόθεση της οργάνωσης «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» για την παρακράτηση ταυτοτήτων όσων εισέρχονται στον χώρο και για την μη καταγραφή των πρακτικών με φωνοληψία, ζήτησαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων στην υπόθεση, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Δικηγορικό Σύλλογο. Παράλληλα, έκαναν λόγο για δίκη παρωδία με μέτρα που παραπέμπουν «στην χούντα και στις δίκες του εμφυλίου».
Επιπλέον, κάλεσαν τους διορισθέντες από το Δικαστήριο νέους συνηγόρους των κατηγορουμένων, που έπαυσαν την υπεράσπιση τους και αποχώρησαν από την δίκη, να μην αποδεχθούν τους διορισμούς τους καθώς και τον Δικηγορικό Σύλλογο να τους προστατέψει. Παράλληλα, τόνισαν ότι παραμένουν οι μοναδικοί δικηγόροι της επιλογής και της εμπιστοσύνης των κατηγορουμένων και πως η εντολή που έλαβαν να απέχουν από την αίθουσα δεν αποτελούσε ουσιαστική απόλυσή τους, αλλά διαμαρτυρία απέναντι στις αντισυνταγματικές αποφάσεις του δικαστηρίου.
Οι δικηγόροι έκαναν λόγο για «ειδικό κλίμα καταστολής» που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του χώρου διεξαγωγής της δίκης στις φυλακές, των συνθηκών που επικρατούν και της παρακράτησης ταυτοτήτων, μέτρο που χαρακτήρισαν «φακέλωμα που παραπέμπει στην χούντα και στις δίκες του εμφυλίου».
Οι γονείς των κατηγορουμένων με γραπτή τους δήλωση εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τα παιδιά τους και απαιτούν από την δικαιοσύνη να εκδικάσει την υπόθεση με βάση τα πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία και όχι «με τα έωλα κατασκευασμένα από την Αστυνομία».
«Στην Ελλάδα του 2011 δεν είναι δυνατόν να δικάζονται οι ιδέες και οι πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός, ούτε επίσης η φιλία και η συντροφικότητα», τονίζουν οι γονείς και επισημαίνουν πως η «επιμονή του δικαστηρίου στις αποφάσεις για τα δύο αιτήματα ωθεί στα άκρα την κατάσταση και εκθέτει σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών τους που έχουν αποφασίσει απεργία πείνας».
Η Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων, είπε ότι «η επιμονή του δικαστηρίου να παρακρατούνται τα στοιχεία και ταυτόχρονα να μην γίνεται μαγνητοφώνηση των πρακτικών προοιωνίζεται μια δίκη παρωδία, ενώ «θέτει σε κίνδυνο και την υγεία των κατηγορουμένων», οι οποίοι εξαιτίας της στάσης του δικαστηρίου από προχθές βρίσκονται σε απεργία πείνας.
Οι συνήγοροι ανακοίνωσαν ότι επιφυλάσσονται ακόμη και με προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημειώνοντας ωστόσο ότι ζητούμενο είναι η κατάσταση να επιλυθεί άμεσα από το δικαστήριο και να ανακληθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις, ειδάλλως η διαδικασία βαίνει προς αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου