Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Βρέθηκε ανθρώπινος εγκέφαλος 4.000 ετών!

human_brain
Το 2010 ανασκαφές οδήγησαν στην εύρεση ενός αρχαίου νεκροταφείου στη δυτική Τουρκία, το οποίο περιείχε τέσσερις απανθρακωμένους σκελετούς 4.000 ετών. Το αξιοπερίεργο ήταν ότι στο κρανίο ενός από αυτούς εντοπίστηκε εγκεφαλικός ιστός που είχε διατηρηθεί για όλα αυτά τα χρόνια!
Ερευνητές από Πανεπιστήμια της Τουρκίας ανέλυσαν τα εν λόγω ευρήματα και μας παρουσιάζουν το πόρισμα τους. Το πιθανότερο είναι ότι σεισμός έθαψε τους ανθρώπους που βρέθηκαν κάτω από τα μπάζα και στη συνέχεια φωτιά “έβρασε” τον εγκέφαλο τους απομακρύνοντας το οξυγόνο που περιείχε. Αυτός ακριβώς ο συνδυασμός του βρασμού του εγκεφάλου και της απουσίας οξυγόνου ήταν που βοήθησε στη διατήρηση του εγκεφαλικού ιστού για τέσσερις ολόκληρες χιλιετίες.
Εξίσου σημαντική όμως ήταν και η παρουσία καλίου, μαγνησίου και αλουμινίου στο έδαφος που σε συνδυασμό με τα λιπαρά οξέα του ανθρώπινου ιστού συνέβαλαν στη διατήρηση του σχήματος του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά μπορούν να φανούν χρήσιμα στη μελέτη παθολογικών καταστάσεων όπως οι όγκοι, η αιμορραγία και οι εκφυλιστικές ασθένειες.

Από το Techgear.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου