Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Το Τείχος του Βερολίνου ως εικαστικός καμβάς


 
 1. 118 καλλιτέχνες από 21 χώρες δημιούργησαν το 1990 την East Side Gallery, μια υπαίθρια «γκαλερί» στα απομεινάρια του Τείχους του Βερολίνου. Μέχρι σήμερα αποτελεί το ιδανικό ξεκίνημα για να γνωρίσει κανείς την ιστορία του Τείχους αλλά και του πρώην χωρισμένου Βερολίνου. Βερολινέζοι καλλιτέχνες φρόντισαν ήδη μετά την επανένωση να κοσμήσουν πολλά κομμάτια του τείχους με έργα τους.

 

2. Η πίσω μεριά πρόσφατα καλύφθηκε με νέα γκράφιτι. Στο πάρκο που βρίσκεται στην περιοχή Prenzlauer Berg τα δείγματα αστικής τέχνης έχουν κατά κανόνα πολιτική θεματολογία. Το Βερολίνο αποτελεί κέντρο για την τέχνη του δρόμου (street art) και ήδη από την δεκαετία του 1980 οι εικαστικές παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο.



3. Στην παλιά πύλη των συνόρων που χώριζαν το Βερολίνο σε Δυτικό και Ανατολικό, κοντά στην Σοσεστράσε, φώλιαζαν κάποτε κουνέλια. Στα κουνέλια του Βερολίνου αφιέρωσε η καλλιτέχνις Κάρλα Ζάξε μία από τις εικαστικές της δημιουργίες. Στο παρελθόν δεν ήταν λίγες οι φορές που οι τετράποδοι κάτοικοι του Βερολίνου γίνονταν η αιτία για να χτυπήσει ο συναγερμός στη λωρίδα των συνόρων.

 

4. Τόσο οι πολίτες της Ανατολικής όσο και της Δυτικής Γερμανίας μπορούσαν με ειδική βίζα να περάσουν από τη γέφυρα Ζάντκρουγκ. Η εικαστικός Γκαμπριέλε Μπας στο έργο της προσπαθεί με την προβολή λογότυπων από μεγάλες εταιρείες όπως η Shell ή η Mercedes και η Lufthansa να δημιουργήσει μια αντίθεση ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν της πόλης.


5. Τα παλιά σύνορα περνούσαν μέσα απο το σημερινό «διοικητικό τετράγωνο». Το 1990 ο Μπεν Βάγκιν και άλλοι εικαστικοί δημιούργησαν το «Κοινοβούλιο των Δέντρων». Πολλά σημεία του Τείχους φιλοξενούν κείμενα για την ειρήνη αλλά και έντονες εικόνες που υπενθυμίζουν την ιστορία του χώρου. Πέτρινες πλάκες αφιερωμένες στα θύματα του Τείχους συμπληρώνουν την ενδιαφέρουσα αυτή καλλιτεχνική εγκατάσταση.


6. Μια ενδιαφέρουσα εγκατάσταση τριών διαστάσεων του Γιαντεγκάρ Αζίζι μας μεταφέρει εικονικά σε μια τυπική μέρα τη δεκαετία του 1980 στο κομμουνιστικό Ανατολικό Βερολίνο, κοντά στο Checkpoint Charlie. Η ύψους 15 μέτρων αναπαράσταση απεικονίζει σε πραγματικές διαστάσεις τη θέα από το Κρόιτσμπεργκ προς το Ανατολικό Βερολίνο.


7. Το 1961 ρωσικά και αμερικανικά τανκς ήταν παρατεταγμένα από τη μια κι από την άλλη πλευρά στο σημείο ελέγχου Checkpoint Charlie στην καρδιά του Βερολίνου. Η εγκατάσταση του Φρανκ Τιλ παρουσιάζει δύο στρατιώτες, με πλάτη ο ένας στον άλλο, οι οποίοι κοιτούν ο καθένας προς τη δική του ζώνη επιρροής.

 
8. Στο «Πάρκο της Ελευθερίας», κοντά στο Checkpoint Charlie, μπορεί να αγοράσει κανείς κομμάτια από το Τείχος, διακοσμημένα από τους Νεοϋορκέζους καλλιτέχνες Τζέιμος Ρίτσι και Λίζα Γκραμπ. Ένας από τους πρώτους που ζωγράφισαν τμήματα του Τείχους από την πλευρά του Δυτικού Βερολίνου την δεκαετία του 1980 ήταν ο Κιθ Χάρινγκ.

 
9. Ο «Άνθρωπος μόριο», υπαίθριο γλυπτό του Τζόναθαν Μπορόφσκι κοντά στη γέφυρα που ένωνε Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο, συμβολίζει την ανθρώπινη ύπαρξη, η οποία αποδίδεται ως άθροισμα μορίων. Το γλυπτό έχει ύψος 30 μέτρα και ζυγίζει τουλάχιστον 45 τόνους, ενώ μοιάζει να αιωρείται πάνω από τα νερά του Σπρέε. Ένα έργο εμπνευσμένο από το Τείχος, με πολιτικές αλλά και ψυχολογικές προεκτάσεις.

 *Πηγή: Deutsche Welle και από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου