Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Παρακολουθήσεις: Μετά την NSA, η Ρωσία και η Κίνα


 
Με την αρμοδιότητα παρακολούθησης της διαδικτυακής δραστηριότητας, οι εργαζόμενοι ονομάζονται «αναλυτές διαδικτυακών απόψεων» και εργάζονται είτε για κυβερνητικές υπηρεσίες είτε για λογαριασμό εταιρειών.
Το δημοσίευμα της Beijing News που επικαλείται το BBC, αναφέρει ότι το αντικείμενο των εργαζομένων είναι η συγκέντρωση και ανάλυση απόψεων και η σύνταξη αναφορών που βρίσκονται στο Internet και διαβάζονται από στελέχη υψηλών θέσεων, όπου και λαμβάνουν αποφάσεις.
Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται ακόμα η περίπτωση του Τανγκ Σιαοτάο, ο οποίος εργάζεται ως αναλυτής για περίπου έξι μήνες. Όπως δηλώνει ο ίδιο αυτό που κάνει είναι να κάθεται καθημερινά στον υπολογιστή και μέσω μιας εφαρμογής που ανοίγει, αναζητά λέξεις-κλειδιά που του έχουν υποδείξει οι πελάτες του. Έπειτα συγκεντρώνει τις αρνητικές απόψεις σε αναφορές και τις αποστέλνει.
Οι εργαζόμενοι εντάσσονται στο πλαίσιο ελέγχου και αστυνόμευσης του διαδικτύου για τη κυβέρνηση της Κίνας.
Η Guardian επικαλούμενη έγγραφα που έχει στη κατοχή της, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, θα υπάρξει στενή παρακολούθηση των αθλητών και θεατών και πως παρακολουθήσεις τηλεπικοινωνιών θα γίνουν από πλευράς των ρωσικών αρχών. Επιπλέον η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB έχει σκοπό να μην αφήσει καμία επικοινωνία χωρίς να περάσει από έλεγχο.
Τα εν λόγω έγγραφα βρέθηκαν από τους Ρώσους δημοσιογράφους Αντρέι Σολντάτοφ και Ιρίνα Μπορογκάν, οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα των ρωσικών προετοιμασιών για τους αγώνες. Επίσης γίνονται ειδικές τροποποιήσεις στις υποδομές τηλεπικοινωνιών στο Σότσι ώστε να είναι δυνατή η εκτενής παρακολούθηση μέσω του SORM - του ρωσικού συστήματος παρακολούθησης τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών.
Παρ’όλα αυτά σε συνέτνευξη τύπου που παραχώρησε αξιωματούχος της υπηρεσίας αρνήθηκε την ύπαρξη παρακολούθησης επικαλούμενος τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, λέγοντας πως τα μέτρα ήταν πολύ πιο αυξημένα.

Από το tvxs,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου