Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΗΠΑ: 9χρονη σκότωσε κατά λάθος εκπαιδευτή όπλων


Είχε πάει στο σκοπευτήριο με τους γονείς του, στο πλαίσιο θερινών διακοπών
ΗΠΑ: 9χρονη σκότωσε κατά λάθος εκπαιδευτή όπλων

Ένα κορίτσι ηλικίας εννέα ετών σκότωσε κατά λάθος τον εκπαιδευτή όπλων, την ώρα που εκείνος της έδειχνε πώς να χρησιμοποιεί ένα αυτόματο όπλο τύπου ούζι.

Το τραγικό δυστύχημα συνέβη το πρωί της Δευτέρας σε ένα ανοιχτό σκοπευτήριο στην περιοχή Μοχάβε, στο βορειοδυτικό Τέξας. Το κορίτσι είχε πάει στο σκοπευτήριο μαζί με τους γονείς του, στο πλαίσιο των θερινών τους διακοπών.

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα (δείτε το βίντεο εδώ), το κορίτσι φαίνεται να ακολουθεί τις οδηγίες του 39χρονου εκπαιδευτή της, Τσαρλς Βάκα, για το πώς να κρατά το ούζι και πώς να τοποθετήσει το σώμα της την ώρα που πυροβολεί. Στη συνέχεια πυροβολεί μια φορά κατά του στόχου που βρίσκεται σε κάποια μέτρα απόσταση, με το ούζι να είναι ρυθμισμένο στη λειτουργία της μίας ριπής.

Στη συνέχεια όμως -η οποία δεν φαίνεται στο βίντεο για ευνόητους λόγους- ο εκπαιδευτής μάλλον άλλαξε τη ρύθμιση στο πολυβόλο ώστε αυτό να ρίχνει κατά ριπάς. Το κορίτσι πυροβόλησε και η δύναμη από την εκπυρσοκρότηση έστρεψε το χέρι της προς τα αριστερά, εκεί όπου βρισκόταν ο εκπαιδευτής της. Μία σφαίρα βρήκε κατά λάθος τον Βάκα στο κεφάλι.  Ο 39χρονος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο University Medical Center του Λας Βέγκας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Ο σερίφης της περιοχής, Τζιμ Μακέιμπ περιέγραψε το τέλος του βίντεο όπου σημειώνεται το θανατηφόρο χτύπημα«φρικιαστικό».

Η είδηση έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και εγείρει ξανά το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, με πολλούς να ζητάνε την αναθεώρηση του σχετικού νόμου που λέει ότι πρέπει να έχεις συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σου για να κρατήσεις όπλο, όμως μπορούν και άτομα μικρότερης ηλικίας παρουσία γονέων ή ενός εκπαιδευτή.

Το θέμα είναι πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει μια παγιωμένη κατάσταση όσον αφορά στην οπλοκατοχή, όπου, το 2010, το 32% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ είχαν στην κατοχή τους ένα όπλο, όπως επίσης και δυο στους δέκα Αμερικανούς (21%). Ανάμεσα στα πιο ανησυχητικά στοιχεία για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ είναι πως ένδεκα από τις 20 χειρότερες μαζικές σφαγές των τελευταίων 50 ετών παγκοσμίως έγιναν σε αμερικανικό έδαφος -μάλιστα στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Φινλανδία με μόλις δυο περιστατικά. Από το 1982 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 61 μαζικές δολοφονίες (με τουλάχιστον τέσσερα θύματα) σε 30 πολιτείες των ΗΠΑ, από τη Μασαχουσέτη μέχρι τη Χαβάη.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι δράστες αγόρασαν τα όπλα τους με απολύτως νόμιμο τρόπο.
Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Έρευνας Ελέγχων Τραυματισμών του Χάρβαρντ, προκύπτει πως όσα περισσότερα όπλα υπάρχουν στη κοινωνία, τόσα περισσότερα περιστατικά δολοφονιών συμβαίνουν.

Ωστόσο, υπάρχουν και παραδείγματα χωρών που ο ανωτέρω κανόνας δεν ισχύει: η Ελβετία και το Ισραήλ είναι δυο τέτοια παραδείγματα όπου ισχύει η οπλοκατοχή [έστω κι αν τα τελευταία χρόνια οι νόμοι για την απόκτηση ενός όπλου έχουν γίνει πολύ πιο αυστηροί] αλλά τα επίπεδα ανθρωποκτονιών δεν είναι τόσο υψηλά όσο στις ΗΠΑ. Πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει κάτι σάπιο όχι στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας αλλά στην αμερικανική οπλο-κουλτούρα εν γένει...

Από το ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου