Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Νεκρός Κούρδος διαδηλωτής από πυρά αστυνομικού στην Τουρκία



Κούρδος διαδηλωτής έχασε τη ζωή του την Τρίτη και δύο ακόμη τραυματίστηκαν από σφαίρες Τούρκων αστυνομικών.
Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή Λίσε του Ντιγιάρμπακιρ καθώς οι αρχές προσπαθούσαν να διαλύσουν το άγαλμα του Μασούμ Κορκμάζ, το πρώτου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων του Κόμματος Εργατών του Κουρδιστάν (PKK).
Ο Μεχντί Τασκίν, 24 ετών, πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τις συγκρούσεις, ανέφερε ο επικεφαλής του γραφείου στο Ντιγιάρμπακιρ της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IHD) στην Τουρκία, Ράτσι Μπιλίτσι. Ένας εκ των άλλων δύο τραυματιών δέχθηκε τέσσερις σφαίρες, πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία του κουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών είπε ότι «με την ευκαιρία της 30ής επετείου από την έναρξη) του αγώνα μας (την 15η Αυγούστου 1984), θέλω να δηλώσω ότι βρισκόμαστε πλέον στο σημείο να βιώνουμε ιστορικές εξελίξεις μετά την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 10ης Αυγούστου, τις οποίες κέρδισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
«Αυτός ο πόλεμος που διαρκεί 30 χρόνια φθάνει, μέσω κρίσιμης σημασίας, δημοκρατικών διαπραγματεύσεων, σε ένα στάδιο όπου θα μπορούσε να λάβει τέλος» έκρινε ο Οτζαλάν, προσθέτοντας πως «η διαδικασία των διαπραγματεύσεων» αυτών «έχει σημασία ιδιαίτερα βαθιά, ιστορικά και κοινωνικά».
«Με το αποτέλεσμα του 9,8% στις προεδρικές εκλογές, το HDP, η βάση του οποίου μεγεθύνθηκε, θα γίνει σήμερα μια δημοκρατική και αποτελεσματική αντιπολίτευση και, στο μέλλον, το δημοκρατικό κόμμα που θα βρίσκεται στην εξουσία», προέβλεψε ο Οτζαλάν.
Η τουρκική κυβέρνηση και το PKK -το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση- διεξάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις από το φθινόπωρο του 2012. Τον Μάρτιο του 2013 το κόμμα κήρυξε μονομερώς εκεχειρία.
Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου