Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Γάζα: βουβό ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς

Χιλιάδες παιδιά με ποδιές και σχολικές τσάντες γέμισαν χθες 
τους δρόμους της Γάζας. Ομως αυτή η πρώτη μέρα στο σχολείο 
ήταν βουβή, δεν είχε τα δυνατά παιδικά γέλια και τις φωνές 
όπως άλλοτε.
Ο πόλεμος των 50 ημερών με το Ισραήλ, που τερματίστηκε στις 26 Αυγούστου, άφησε πίσω του 2.100 νεκρούς, ανάμεσά τους περισσότερα από 500 παιδιά, 26 κατεστραμμένα σχολεία και 232 με σοβαρές ζημιές.
Εκατοντάδες άστεγες οικογένειες που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, βρίσκουν καταφύγιο σε σχολικά κτήρια που έχουν μετατραπεί σε καταλύματα με αποτέλεσμα οι σχολικές αίθουσες να είναι πολύ λιγότερες φέτος.
Τα παιδιά θρηνούν τους σκοτωμένους συμμαθητές τους περνώντας δίπλα στα ερείπιαΤα παιδιά θρηνούν τους σκοτωμένους συμμαθητές τους περνώντας δίπλα στα ερείπιαΟμως και οι μαθητές δεν έχουν την προσμονή και την ανυπομονησία να ξαναβρεθούν στα σχολεία. Πολλοί θρηνούν γονείς, αδέλφια, συγγενείς, ακόμη και συμμαθητές που χάθηκαν στον πόλεμο. «Δεν είμαι τόσο ενθουσιασμένος φέτος για το σχολείο. Ρώτησα πού είναι κάποιοι συμμαθητές μου και μου είπαν πως σκοτώθηκαν», έλεγε στους ξένους δημοσιογράφους ο 11χρονος Ταμάρ Τουτάχ.
Το υπουργείο Παιδείας της Γάζας εκπαίδευσε φέτος 11 χιλιάδες δασκάλους και 3 χιλιάδες διευθυντές σχολείων για το πώς θα χειριστούν τη μεταπολεμική κατάσταση ενώ την πρώτη βδομάδα, σε συνεργασία με ειδικούς ψυχολόγους, θα παρέχεται ψυχολογική στήριξη στα παιδιά.
«Είμαστε στο ίδιο πλοίο με τα παιδιά, ζούμε τις ίδιες δύσκολες μέρες μ' αυτά, όμως είμαστε εδώ μαζί, για να αποδείξουμε ότι η ζωή συνεχίζεται και ότι εμείς δεν θα διδάξουμε απλώς τα παιδιά, αλλά ότι τα παιδιά μας μπορούν να μάθουν πράγματα», υποστήριξε ο 45χρονος δάσκαλος Ακράμ αλ-Φάρες.
«Η επένδυση στην εκπαίδευση είναι επένδυση στο μέλλον», υποστηρίζει η επικεφαλής της UNICEF στη Γάζα, Τζουν Κουνούγκι. «Εάν δεν αυξήσουμε τη στήριξη και τη δέσμευσή μας στην εκπαίδευση και την προστασία των παιδιών, μια ολόκληρη γενιά στη Γάζα θα χαθεί», υπογραμμίζει.
Η αποκατάσταση των ζημιών στα σχολικά κτήρια, ωστόσο, πρόκειται να καθυστερήσει σημαντικά καθώς τα κονδύλια είναι περιορισμένα.
Η Υπηρεσία της UNICEF στην Παλαιστίνη παρείχε φέτος 130 χιλιάδες σχολικές τσάντες και άλλα σχολικά είδη στους μαθητές και το μόνο που ελπίζει είναι η παιδική ψυχή και μνήμη να γαληνεύσει γρήγορα για να αφήσει χώρο στη μάθηση.
(ΠΗΓΗ: GUARDIAN)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου