Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

V2: Η σκοτεινή ιστορία του πυραύλου που πήγε τον άνθρωπο στο διάστημα



Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί την 70η επέτειο από την πρώτη επίθεση με πυραύλους V2 που δέχτηκε το Λονδίνο από τους Ναζί. Ο V2 είναι ο πρώτος μεγάλου βεληνεκούς βαλλιστικός πύραυλος δημιουργήθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία το 1944 με σκοπό να σπείρει την καταστροφή. Σύμφωνα με το BBC, η τεχνολογία των πυραύλων V2 ζει ακόμη και είναι αυτή στην οποία στηρίχθηκε η κατασκευή των πρώτων πυραύλων της διαστημικής εποχής.Επιμέλεια: Μαρία Αγγελοπούλου

Κάθε ένας από τους πυραύλους που ισοπέδωσαν το Λονδίνο είχε ύψος 14 μέτρα και έφερε 900 κιλά εκρηκτικά. Στην πρώτη επίθεση που δέχθηκε το Λονδίνο στις 8 Σεπτεμβρίου του 1944, σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 22. Αν και δεν υπάρχει ακριβής εικόνα οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι συνολικά αρκετές χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από το νέο είδος όπλου. Εκτός από το Λονδίνο στόχους αποτέλεσαν το Νόργουιτς, το Παρίσι, η Λιλ και η Αμβρέρσα. Οι επιθέσεις γίνονταν χωρίς καμιά προειδοποίηση.


Επιπλέον τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την κατασκευή του ίδιου του V2. Ο Ντουγκ Μίλλαρντ, επιμελητής της διαστημικής τεχνολογίας στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, όπου ο V2 έχει την πρώτη θέση στον εκθεσιακό χώρο, σημειώνει: «το πρόγραμμα V2 κόστισε πολλές ανθρώπινες ζωές. Οι Ναζί έβαζαν τους κρατούμενους να δουλεύουν για την κατασκευή των πυραύλων. Ήταν δημιουργήματα καταναγκαστικής εργασίας».

Οι κρατούμενοι εργάζονταν όλο το 24ωρο σε ένα υπόγειο εργοστάσιο, που ονομάζεται Mittelwerk κοντά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ στην κεντρική Γερμανία. Ζούσαν υπό άθλιες συνθήκες χωρίς να βλέπουν το φως της ημέρας, με ελάχιστο ύπνο και φαγητό και ακατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής. Πολλοί ήταν αυτοί που εκτελέστηκαν για απόπειρες σαμποτάζ.

Οι Σύμμαχοι ήξεραν ότι το V2  ήταν μια πολύ δυνατή μηχανή. Στην καρδιά του V2 υπήρχε ένας ισχυρός κινητήρας ικανός να εκτοξευτεί σε απόσταση πάνω από 80 χλμ από την επιφάνεια της γης σε τροχιά περίπου 190 χμλ. Σύμφωνα με τον Ντουγκ Μίλλαρντ, «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μόλις τελείωσε ο πόλεμος, οι Αμερικάνοι, οι Σοβιετικοί και οι Βρετανοί προσπάθησαν να πάρουν στα χέρια τους την τεχνολογία του V2.

«Τόσο οι Αμερικάνοι όσο και οι Σοβιετικοί επιχείρησαν να αποκρυπτογραφήσουν τον πύραυλο. Οι Σοβιετικοί έφτιαξαν έναν από την αρχή έναν V2 και οι Αμερικάνοι έκαναν τα πρώτα πειράματα πάνω από την ατμόσφαιρα». Ο Βέρνερ Βον Μπράουν, ένας από τους μηχανικούς που σχεδίασαν τον πύραυλο τελειοποίησε την τεχνολογία στις ΗΠΑ. Ο μηχανικός του Χίτλερ μετά τον πόλεμο άρχισε να εργάζεται για τον αμερικανικό στρατό. 


«Είναι εύκολο να συνδέσουμε με μια ευθεία γραμμή τον πύραυλο V2, που δημιουργήθηκε από τους Ναζί και φτιάχτηκε από σκλάβους με τον πρώτο Αμερικανό που βρέθηκε στο διάστημα. Πήγαμε στο φεγγάρι χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του V2, μια τεχνολογία αναπτύχθηκε με τεράστιους πόρους και μέσα από σκοτεινές καταστάσεις» σημειώνει ο Μίλαρντ.

Ακόμα και σήμερα η βασική τεχνολογία των πυραύλων παραμένει η ίδια όπως πριν από 70 χρόνια. Ο κινητήρας μοιάζει ο ίδιος και οι πύραυλοι τροφοδοτούνται με υγρά καύσιμα.

Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου