Κυριακή 24 Μαΐου 2015

"Όχι στη δικτατορία της Monsanto"

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε 428 πόλεις διαδήλωσαν το Σάββατο 23 Μαΐου κατά του αγροβιομηχανικού κολοσσού Monsanto. Η τρίτη ετήσια «Πορεία ενάντια στη Monsanto» θέλει να καταδείξει τον σημαντικό ρόλο που παίζει η εταιρεία στον έλεγχο των παγκόσμιων προμηθειών τροφίμων.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η διεθνής διαμαρτυρία αποτελεί συνέχεια της αυξανόμενης επίγνωσης για το ζήτημα και της αντίθεσης στην ολοένα μεγαλύτερη απορρόφηση πόρων και μεθόδων από τη βιομηχανική γεωργία. Το 2013 η πρώτη «Πορεία ενάντια στη Monsanto» συγκέντρωσε πάνω από 2 εκατομμύρια διαδηλωτές σε 436 πόλεις ανά τον κόσμο, ενώ παρόμοια ήταν τα νούμερα και πέρυσι.

Το παρελθόν της Monsanto βρίσκεται στο στόχαστρο με αφετηρία τη «βοήθεια» που πρόσφερε στις ΗΠΑ κατά τον Πόλεμο του Βιετνάμ. Το φυτοκτόνο-αποφυλλωτικό Agent Orange, ή αλλιώς «Πορτοκαλί Παράγοντας», κατασκευαζόταν για το Υπουργείο Άμυνας κυρίως από τη Monsanto Corporation και υπολογίζεται ότι έχει σκοτώσει ή παραμορφώσει 400.000 ανθρώπους, ενώ 500.000 παιδιά γεννήθηκαν με αναπηρίες μετά τους ψεκασμούς.



Επιπλέον, επιστημονικές μελέτες (http://covvha.net/gmo-chemicals-101-scientific-studies/) έχουν συνδέσει τα χημικά που περιέχονται στα βιοκτόνα της Monsanto με τη νόσο του Πάρκινσον, του Αλτσχάιμερ, τον αυτισμό και τον καρκίνο. «Ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Θα έπρεπε να διαλύσουμε τη Monsanto» δηλώνει στο Russia Today ο Adam Eidinger, μέλος του κινήματος Occupy Monsanto. «Η Monsanto είναι μονοπώλιο, κι έτσι λειτουργεί. Ουσιαστικά ελέγχει το 90% της αγοράς σπόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν θα αφήναμε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να ελέγχει το 90% των κινητών τηλεφώνων. Αλλά για κάποιον λόγο αφήνουμε τα τρόφιμα να ελέγχονται» συμπληρώνει ο ίδιος.
Ως η ισχυρότερη πολυεθνική επιχείρηση βιοτεχνολογίας σήμερα, η Monsanto έχει ξεσηκώσει την οργή του κινήματος με τον ασφυξία που προκαλεί στην παγκόσμια τροφική αλυσίδα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο έλεγχος και η προώθηση σπόρων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών από την εταιρεία.

«Σε δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από τους “New York Times”, τη “Washington Post”, το (σ.σ.: περιοδικό) “Consumer Reports” και πολλούς άλλους, πάνω από το 90% των ερωτηθέντων υποστήριζαν τη σήμανση των εθνικών γενετικά τροποποιημένων οργανισμών -μια πρωτοβουλία που υπονομεύτηκε ξανά και ξανά σε επίπεδο πολιτείας χάρη στις υψηλές δαπάνες από ομάδες λόμπι, με την υποστήριξη πάντα της Monsanto» αναφέρει δελτίο τύπου για την πορεία εναντίον της.



Εν μέσω αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τα προϊόντα γενετικής μηχανικής που κατακλύζουν τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο, οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά για καταστείλουν το αμερικανικό κίνημα υπέρ του «δικαιώματος στη γνώση» για τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.


Ισχυρά συμφέροντα από τον χώρο της γεωκτηνοτροφίας και της βιοτεχνολογίας έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους υπό τον «Συνασπισμό για τα Ασφαλή Προσιτά Τρόφιμα» και επιδιώκουν την καθιέρωση της εθελοντικής σήμανσης για τα μεταλλαγμένα, ώστε να προλάβουν ασύμφορες για αυτούς αλλαγές στη νομοθεσία. Πρόσφατη κίνησή τους, ο νόμος του 2015 για την ασφαλή και ακριβή σήμανση των τροφίμων -ο «νόμος που αρνείται στους Αμερικανούς το δικαίωμα στη γνώση» κατά τους επικριτές του-, τον οποίο εισηγήθηκε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Mike Pompeo, σύμμαχος της πολυεθνικής Koch Industries. Ο νόμος βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας του από υπο-επιτροπές του Κογκρέσου. 

Υποστηρικτές της υποχρεωτικής σήμανσης εντός του Κογκρέσου αντέδρασαν μ' έναν νόμο για το δικαίωμα στη γνώση, τον οποίο και επανεισηγήθηκαν στο Κογκρέσο τον περασμένο Φεβρουάριο.
Βασικό επιχείρημα των εταιρειών βιοτεχνολογίας, ότι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα βοηθούν σημαντικά να καλυφθούν οι ανάγκες ενός ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού. Πρόσφατη έκθεση ωστόσο (http://www.commondreams.org/news/2015/04/01/new-report-debunks-myth-gmos-are-key-feeding-world) διαπιστώνει ότι «οι επενδύσεις των εταιρειών σπόρων στη βελτίωση σοδειών ήδη υψηλής απόδοσης δεν βελτιώνουν ουσιαστικά την ασφάλεια των τροφίμων - κυρίως ωφελούν την τσέπη εταιρειών σπόρων και χημικών, μεγαλοκαλλιεργητών και παραγωγών αιθανόλης αραβοσίτου». 
Γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες και συστατικά καταναλώνονται στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού, φασολιών σόγιας και κανόλας (σ.σ.: είδος ελαιοκράμβης) που παράγονται στις ΗΠΑ ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι το 75% των επεξεργασμένων αμερικανικών τροφίμων περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά.



Οι μεταλλαγμένοι σπόροι έχουν αυξήσει γεωμετρικά από το ’90 τη χρήση της γλυφοσάτης, του βασικού συστατικού για το Roundup της Monsanto, σύμφωνα με στοιχεία του κυβερνητικού φορέα US Geological Survey. Τον Μάιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το Roundup, το δημοφιλέστερο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο, είναι «πιθανώς καρκινογόνο».

Όπως λέει και ο Anthony Gucciardi, ακτιβιστής που συμμετέχει στην «Πορεία ενάντια στη Monsanto»: «Με τη νέα παραδοχή του ΠΟΥ ότι το πρώτο σε πωλήσεις ζιζανιοκτόνο (…) προκαλεί παγκοσμίως καρκίνο, τώρα είναι η κρισιμότερη στιγμή για να μπούμε στο κίνημα και να πάρουμε θέση». 

Απο το zoygla.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου