Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Το κίνημα MOVE και ο βομβαρδισμός του



Στις 13 Μαΐου ήταν 30ή επέτειος από την μαζική αστυνομική επιχείρηση στη Φιλαδέλφεια, που κατέληξε στην από αέρος βομβιστική επίθεση των κεντρικών γραφείων μιας ριζοσπαστικής ομάδας γνωστή ως MOVE («Κίνηση») για την απελευθέρωση των μαύρων,  στο Powerton Village. Η φωτιά από την επίθεση σκότωσε έξι ενήλικες και πέντε παιδιά, και κατέστρεψε 65 σπίτια.Επιμέλεια: Τόνια Γκόρου
Παρά τις επανειλημμένες δικαστικές έρευνες, διαπιστώθηκε ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν διώχθηκε ποινικώς. Το κίνημα MOVE έχει ως ιδεολογική του βάση την «Black liberation» και σε πιο τρόπο ζωής κοντά στη φύση. Το πιστεύω του MOVE είναι η ζωή. Τα μέλη του ακολουθούν τις διδασκαλίες του John Africa και υιοθετούν το επώνυμο Africa. Έχουν μια ακλόνητη πίστη στις ιδέες τους και αυτή η δέσμευση τους ενώνει, τους δίνει δύναμη, τους κάνει μια οικογένεια.
Tο χρονικό της ωμής επίθεσης
Το 1981, η έδρα του MOVE μεταφέρθηκε στο Powerton Village της Φιλαδέλφεια από την περιοχή Cobbs Creek της δυτικής Φιλαδέλφεια. Οι γείτονες για χρόνια έκαναν παράπονα ότι τα μέλη του μετέδιδαν τα πολιτικά τους μηνύματα μέσω τηλεβόα όλες τις ώρες δημιουργώντας συνεχώς φασαρία. Επιπλέον, οι σωροί των προϊόντων που ήταν προς κομποστοποίηση αποτελούσε κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Στα μέλη απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραβιάσεις αναστολών, οπλοκατοχή, ασέβεια στο δικαστήριο και παράνομη οπλοκατοχή.
Στις 13 Μαΐου 1985, ξανά μετά από καταγγελίες η αστυνομία εισβάλει στο κτίριο για να συλλάβει τα μέλη του MOVE. Αυτό οδήγησε στη σύγκρουση. Η αστυνομία εισβάλει με δακρυγόνα και ανοίγει πυρ, και τα μέλη του MOVE ανταπέδωσαν τα πυρά.

Ο ιδρυτής του MOVE, John Africa.
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Φιλαδέλφειας Gregore Sambor διέταξε στη συνέχεια τον βομβαρδισμό του κτιρίου. Το ελικόπτερο της αστυνομίας με πιλότο τον υπολοχαγό Frank Pauel προχώρησε στην ρίψη δύο βομβών του ενός κιλού. Από τις εκρήξεις ξεκίνησε φωτιά που κατέστρεψε 65 γειτονικά σπίτια. Έντεκα άνθρωποι ανάμεσα τους και ο ιδρυτής του κινήματος αλλά και μικρά παιδιά ηλικίας 7-13, έχασαν τη ζωή τους.
Η Ramona Africa,  μία από τους επιζώντες δήλωσε ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ σε μέλη που προσπαθούσαν να φύγουν από το φλεγόμενο κτίριο. Από την πλευρά της η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι τα πυρά ήταν από τα μέλη του MOVE.

Η Ramona Africa
Απο το TVXS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου