Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

50 χρόνια από τη Σφαγή του Μι Λάι στο Βιετνάμ - Έριχναν μέχρι και χειροβομβίδες στα γυναικόπαιδα

Από το news247:


Σαν σήμερα γράφτηκε μία από τις μελανότερες σελίδες της αμερικανικής Ιστορίας, όταν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, αμερικανικές δυνάμεις εισβάλουν στο χωριό Μι Λάι και σκοτώνουν 504 αμάχους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά
Ήταν το πρωί της 16ης Μαρτίου του 1968 όταν μια μονάδα Αμερικανών στρατιωτών, υπό τις διαταγές του ανθυπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ, εισέβαλε χωρίς αντίσταση στο χωριό Μι Λάι, 650 χιλιόμετρα βορείως της Σαϊγκόν, κοντά στα σύνορα με το Βόρειο Βιετνάμ. Ο Κάλεϊ λάμβανε εντολές από τον λοχαγό Έρνεστ Μεντίνα.
Οι κάτοικοι του χωριού θεωρήθηκαν όλοι ύποπτοι συνεργασίας με τους αντάρτες. Οι Αμερικανοί του 3ου Λόχου συγκέντρωσαν το πλήθος που αποτελείτο κυρίως από γυναικόπεδα και ηλικιωμένους. Οι εντολές ήταν να εκτελεστούν.
Η σφαγή άρχισε με εντολή του Κάλεϊ. Οι στρατιώτες του γάζωσαν με αυτόματα τους άοπλους χωρικούς ρίχνοντας πάνω τους μέχρι και χειροβομβίδες. Συνολικά εκτελέστηκαν 504 άνθρωποι – ανάμεσά τους 173 παιδιά, 76 μωρά και 60 γέροι.
"Ένας από μας πυροβόλησε μια γυναίκα και τότε σκόπευσαν όλοι στο κεφάλι της και άρχισαν να πυροβολούν όλοι μαζί. Κομμάτι – κομμάτι τινάζονταν στον αέρα τα θραύσματα από τα κόκαλα του κεφαλιού της…", κατέθετε στρατιώτης που μετείχε στη σφαγή.
Οι φωτογραφίες και οι διηγήσεις από τη σφαγή του Μι Λάι, η οποία αποκαλύφθηκε στην κοινή γνώμη ενάμιση χρόνο αργότερα, έκαναν το γύρο του κόσμου, προκαλώντας φρίκη και αγανάκτηση. Η σφαγή επίσης ενδυνάμωσε τις εγχώριες αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο του Βιετνάμ.


Το Μι Λάι όμως δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση. Ο αποστρατευμένος Γιουτζίν Ράσελ έδωσε στη συνέχεια στη δημοσιότητα φωτογραφίες από ανάλογη σφαγή αμάχων σε χωριό της περιοχής Πλεϊκού, το Νοέμβρη του 1967.
Το μνημείο στον τόπο της σφαγής απαριθμεί 504 ονόματα, με ηλικίες που κυμαίνονται από 1 έως 82 ετών. Μια μεταγενέστερη έρευνα από τον αμερικανικό στρατό κατέληξε σε αριθμό μικρότερο των 347 θανάτων, που αποτελεί και την επίσημη εκτίμηση για τις ΗΠΑ.

Ο ήρωας Χιου Τόμπσον

Ο ανθυπασπιστής Χιου Τόμπσον Jr. (Hugh Thompson Jr.), πιλότος ελικοπτέρου από μια ομάδα αερο-ανιχνευτών, είδε ένα μεγάλο αριθμό αμάχων νεκρών ή ετοιμοθάνατων, πετώντας πάνω από το χωριό - επρόκειτο για βρέφη, παιδιά, γυναίκες και γέρους, χωρίς καμία ένδειξη ύπαρξης ανδρών στρατεύσιμης ηλικίας ή όπλων.
Το πλήρωμα έκανε πολλές προσπάθειες να καλέσει βοήθεια για τους τραυματίες μέσω ασυρμάτου. Προσγείωσαν το ελικόπτερό τους κοντά σε μια τάφρο γεμάτη με σώματα. Ο ανθυπολοχαγός Κάλεϊ ισχυρίστηκε ότι "εκτελούσε εντολές". Ο ανθυπασπιστής Χιου Τόμπσον Jr. διέσωσε τελικά περίπου 16 άτομα που είχαν κρυφτεί σε μία αποθήκη.
Για τις δράσεις τους, στον Τόμπσον απονεμήθηκε ο Διακεκριμένος Ιπτάμενος Σταυρός (Distinguished Flying Cross - DFC) και στο πλήρωμά του απονεμήθηκε ο Χάλκινος Αστέρας (Bronze Star).
Το 1998, τα μετάλλια του πληρώματος του ελικοπτέρου αντικαταστάθηκαν από το Μετάλλιο του Στρατιώτη, "την υψηλότερη διάκριση που μπορεί να απονείμει ο στρατός των ΗΠΑ για την ανδρεία που δεν σχετίζεται με άμεση σύγκρουση με τον εχθρό".
Η αιτιολόγηση της απονομής της διάκρισης ήταν "για τον ηρωισμό πάνω και πέρα ​​από το κάλεσμα του καθήκοντος, κατά τη σωτηρία της ζωής τουλάχιστον 10 Βιετναμέζων αμάχων κατά τη διάρκεια της παράνομης σφαγής μη-μαχητών από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Μι Λάι".
Ο Τόμπσον αρχικά αρνήθηκε το μετάλλιο, ζητώντας να τιμηθεί και το πλήρωμά του συνολικά, όπερ και εγένετο.

Οι ποινές

Ενώ αρχικά απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 26 Αμερικανούς στρατιώτες για τις πράξεις τους στο Μι Λάι, μόνο ο ανθυπολοχαγός Γουίλιαμ Κάλεϊ (William Calley) καταδικάστηκε.
Ενώ κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία 22 χωρικών και του απαγγέλθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, στη συνέχεια εξέτισε μόνο τρεισήμισι χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου