Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Μηχανή του Χρόνου: Όταν ο Χόκινγκ συμμετείχε με πατερίτσες στην ιστορική πορεία για το Βιετνάμ


Η ιστορική σύρραξη μετά τη διαδήλωση που ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ συμμετείχε στην πρώτη γραμμή με πατερίτσες. Δίπλα η Βανέσα Ρέντγκρεϊβ. Ο Τζάγκερ ζει τα επεισόδια και γράφει το "Sympathy for the Devil"
Adtech Ad
Από τη mixanitouxronou.gr: Τη 17η Μαρτίου του 1968, χιλιάδες ακτιβιστές γέμισαν τους δρόμους του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η πορεία είχε πάρει τεράστια έκταση. Ξεκινούσε απ’ την Trafalgar Square και έφτανε μέχρι την περιοχή Grosvenor Square, όπου βρισκόταν η αμερικάνικη πρεσβεία. Στην πρώτη γραμμή βρισκόταν η ηθοποιός και ακτιβίστρια Βανέσα Ρέγντκρεϊβ, ο δημοσιογράφος Ταρίκ Αλί και ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, που ακόμα περπατούσε με πατερίτσες. Ο Αλί καταγόταν απ’ το Πακιστάν, αλλά είχε σπουδάσει στην Αγγλία. Τη δεκαετία του ’60 έγινε γνωστός για τις διαμαρτυρίες του εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ και τα δημόσια ντιμπέιτ που συμμετείχε με σημαντικές πολιτικές φιγούρες της εποχής, όπως ο μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ.
Δίπλα του περπατούσε η Βανέσα Ρέντγκρεϊβ. Ήταν γνωστή για τις εξαιρετικές ερμηνείες  σε σαιξπηρικές παραστάσεις, αλλά και στον κινηματογράφο. Η ηθοποιός ήταν δραστήρια και στον πολιτικό τομέα και υπήρξε πολλές φορές υποψήφια βουλευτής με το τροτσκιστικό κόμμα «Worker’s Revolutionary Party», χωρίς όμως επιτυχία.
Το 1968 ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε ακόμα να περπατήσει, αλλά στηριζόταν σε πατερίτσες. Είχε ήδη κερδίσει το βραβείο Adams από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ για την εργασία του σχετικά με τον χωροχρόνο. Ένα χρόνο αφότου τραβήχτηκε η φωτογραφία καθηλώθηκε στην αναπηρική καρέκλα, καθώς η κατάστασή του χειροτέρεψε.

Η πορεία της 17ης Μαρτίου

Αρχικά, όλα κυλούσαν ήρεμα. Χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν από την Trafalgar Square και κινούνταν αργά, σταθερά και χωρίς φασαρίες προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία στο Grosvenor Square. Η Ρέντγκρεϊβ είχε πάρει άδεια να εισέλθει στην πρεσβεία και να παραδώσει στον πρέσβη ένα γράμμα διαμαρτυρίας. Όταν όμως το πλήθος έφτασε στον προορισμό του, ξέσπασαν ταραχές. Διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον της αστυνομίας και οι αρχές απάντησαν με βία.
Αυτόπτες μάρτυρες θυμούνται ότι ο Μικ Τζάγκερ των Rolling Stones είχε ανέβει σε κάτι σκαλιά και παρακολουθούσε τα επεισόδια. Πιστεύεται ότι το συμβάν της 17ης Μαρτίου τον ενέπνευσε να γράψει τα τραγούδια «Street Fighting Man» και «Sympathy for the Devil». Συνελήφθησαν 300 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 75, διαδηλωτές και αστυνομικοί. Η διαδήλωση για την ειρήνη κατέληξε σε γενικευμένη σύρραξη και μέχρι σήμερα είναι γνωστή με το όνομα «H Μάχη του Grosvenor Square».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου