Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΣΤΗ ΧΙΛΗ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

Οι 33 μεταλλωρύχοι που έγιναν διάσημοι πέρυσι μετά την θεαματική τους διάσωση από τα έγκατα της γης σκέφτονταν συχνά την αυτοκτονία, ακόμη και την πιθανότητα καννιβαλισμού, στη διάρκεια των 69 ημερών που έμειναν παγιδευμένοι στη στοά. Μία από τις λίγες παρηγοριές που είχαν ήταν η μαριχουάνα που τους έστελναν λαθραία στις επιστολές οι σύζυγοί τους.

Τέσσερις μήνες μετά την διάσωσή τους, μόνον ένας υποφέρει ακόμη από εφιάλτες και συναισθηματικά προβλήματα. Η ανάρρωσή τους εντυπωσίασε τους ψυχιάτρους που περίμεναν ότι η τρομερή δοκιμασία θα τους στιγμάτιζε για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Σκέψεις για αυτοκτονία άρχισαν να έχουν μερικοί από τους παγιδευμένους στις πιο σκοτεινές στιγμές της απελπισίας, πριν από την 16η ημέρα όταν ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τους διασώστες. Ο Βίκτορ Ζαμόρα, ένας από τους μεταλλωρύχους, μίλησε για την δική του εμπειρία στην εκπομπή 60 Λεπτά του CBS.

«Είπα σε έναν φίλο,

αν είναι να υποφέρουμε συνέχεια έτσι, θα είναι καλύτερο να πάμε όλοι στο καταφύγιο, να βάλουμε μπροστά μια μηχανή και να πεθάνουμε από το μονοξείδιο του άνθρακα. Δεν θα ήταν καν αυτοκτονία, αφού θα πεθαίναμε όλοι, ούτως ή άλλως», είπε.

Ο Μάριο Σεπουλβέδα, ένας από τους αρχηγούς της ομάδας, είπε στο CBS ότι ήταν ανάμεσα σε εκείνους που σκέφθηκαν τον καννιβαλισμό.

«Είτε είχαμε φαγητό, είτε όχι, εγώ θα έβγαινα από' κει κάτω. Αρχισα να σκέφτομαι ποιός από τους μεταλλωρύχους θα κατέρρεε πρώτος, και μετά άρχισα να σκέφτομαι πώς θα τον τρώγαμε...»

Ο Τζόναθαν Φράνκλιν, συγγραφέας του βιβλίου «Οι 33» που θα κυκλοφορήσει σύντομα στις ΗΠΑ, γράφει ότι οι εγκλωβισμένοι είχαν πρόχειρα ένα τσεκούρι και μια κατσαρόλα για την περίπτωση που θα ήταν αναγκασμένοι να φάνε κάποιον από τους δικούς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου