Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΙΑΠΩΝΙΑ: ΠΡΩΤΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΡΟΜΠΟΤ


Ξεκίνησε χθες στην Οζάκα της Ιαπωνίας ο πρώτος στον κόσμο Μαραθώνιος για… ρομπότ. Διαγωνίζονται πέντε μηχανικοί μαραθωνοδρόμοι που κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Vstone και από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της πόλης. Τα λιλιπούτια ανθρωποειδή θα τρέξουν μία κούρσα 100 μέτρων επί 422 φορές μέσα σε τέσσερις ημέρες, ώστε στο τέλος να έχουν καλύψει την "κλασική" απόσταση των 42 χιλιομέτρων και 192μέτρων και ο αγώνας τους να θεωρείται μαραθώνιος.
«Κάντε ζέσταμα και διατάσεις για την πρόληψη τραυματισμών ! Βάλτε στόχο να τρέξετε όλο το μαραθώνιο !», παρότρυνε ένα ρομπότ, που ονομάζεται Robovie - PC, τους υπόλοιπους τέσσερις συντρόφους του.
Ο αγώνας, που διοργανώνεται από την εταιρεία Vstone Co, ονομάζεται «Robo Mara Full», θα αναδείξει νικητή το ρομπότ με την μεγαλύτερη αντοχή και την καλύτερη ικανότητα ελιγμών. Οι μηχανοκίνητοι μαραθωνοδρόμοι θα επιτρέπεται να αλλάξουν τις μπαταρίες τους και να υποβληθούν σε επισκευές, αν κριθεί απαραίτητο, αλλά σε περίπτωση ανατροπής τους θα πρέπει να σηκωθούν μόνα τους, χωρίς ανθρώπινη βοήθεια.
Όσα αντέξουν, αναμένεται να τερματίσουν την 27η Φεβρουαρίου, την ερχόμενη Κυριακή δηλαδή, ημέρα κατά την οποία οι ανθρώπινοι συνάδελφοί τους θα τρέξουν στον Διεθνή Μαραθώνιο του Τόκιο. Οι διοργανωτές ελπίζουν πως ο διαγωνισμός αυτός θα γίνει αρκετά δημοφιλής στο μέλλον, ώστε σε λίγα χρόνια να γίνει διεθνής και να φιλοξενήσει ρομπότ από όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου