Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ;

Οι αρχαίοι Βρετανοί έτρωγαν τους νεκρούς τους και έφτιαχναν κύπελλα από τα κρανία τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας χθες.

Οι ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου ανακάλυψαν στη Νότια Αγγλία ανθρώπινα οστά ηλικίας 15.000 ετών, τα οποία έφεραν σημάδια κανιβαλισμού, καθώς και κρανία που είχαν μετατραπεί σε κύπελλα.

Ο μαλακός ιστός των κρανίων - που βρέθηκαν στη σπηλιά Γκόουφ στο Τσένταρ Γκορτζ της νοτιοδυτικής επαρχίας Σόμερσετ - είχε καθαριστεί προσεκτικά, είχε κοπεί για να απομακρυνθεί η βάση και τα κόκαλα του προσώπου, ενώ είχαν λειανθεί και οι γωνίες, ώστε να δημιουργηθούν κύπελλα ή γαβάθες, όπως αναφέρει η παλαιοντολόγος Σίλβια Μπέλο, στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Public Library of Science journal PLoS ONE». Όλα έμοιαζαν, λοιπόν, προμελετημένα...

«Επρόκειτο γενικά για μία δύσκολη διαδικασία με δεδομένα τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους» ανέφερε η Μπέλο σε ανακοίνωσή της. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα κύπελλα μπορεί να χρησιμοποιούνταν απλώς ως δοχεία ή ακόμη και σε τελετές.

«Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν τα κύπελλα χρησιμοποιούνταν τότε, όμως πρόσφατα παραδείγματα μας δείχνουν ότι μπορεί να έβαζαν σε αυτά αίμα, κρασί ή τρόφιμα για τελετές», δήλωσε ο Κρις Στρίνγκερ, που το 1987 βρήκε ένα κρανίο-κύπελλο.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ακριβές εκμαγείο του κρανίου-κυπέλλου θα εκτεθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου από την 1η Μαρτίου και για τρεις μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου