Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ ΖΗΤΕΙ Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Το αίτημα της Παλαιστινιακής αρχής να αναγνωρισθεί ένα παλαιστινιακό κράτος από την Ουνέσκο ως πλήρες μέλος, πρόκειται να εξεταστεί σήμερα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στο Παρίσι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάλιστα απειλούν ότι στην περίπτωση που η Ουνέσκο απαντήσει θετικά, θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση του Οργανισμού που καλύπτει το 22% του προϋπολογισμού του. Για να γίνει αποδεκτό το αίτημα από την Ουνέσκο, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τα 2/3 των 193 κρατών-μελών του Οργανισμού.


Για τους Παλαιστίνιους η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στη διαδικασία ένταξής τους στον ΟΗΕ με το καθεστώς του πλήρους μέλους. Μέχρι σήμερα η Παλαιστινιακή αρχή συμμετείχε στην Ουνέσκο με την ιδιότητα του "παρατηρητή".

Ο Παλαιστίνιος υπουργός εξωτερικών Ριγιάν αλ Μάλικι πρόκειται να μιλήσει ενώπιον των συνέδρων.

Ωστόσο το ζήτημα έχει προκαλέσει μεγάλες εντάσεις και διπλωματικές πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να αποσυρθεί το αίτημα. Ουάσιγκτον, Παρίσι και Βερολίνο θεωρούν ότι το αίτημα της αναγνώρισης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από την Ουνέσκο, είναι πρόωρο αφού το θέμα εξετάζεται ακόμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

1 σχόλιο:

  1. Ιστορικό πολιτικό βήμα εμπρός για τη διεθνή αναγνώριση της εθνικής τους ανεξαρτησίας -εν όψει και της επικείμενης ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- θεωρούν οι Παλαιστίνιοι τη χθεσινή αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους της UNESCO, η οποία αψήφησε τις έντονες πιέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ, που αμέσως ανακοίνωσαν ότι της κόβουν τη χρηματοδότηση.
    Κατά τη γενική συνέλευσή της χθες στο Παρίσι, η UNESCO απέδειξε πως έδωσε προτεραιότητα στην πολιτική δικαιοσύνη έναντι των χρημάτων και, με ατράνταχτα ισχυρή πλειοψηφία, έδωσε έδρα πολιτισμού στην Παλαιστίνη. Από τις 173 χώρες-μέλη που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, 107 ψήφισαν υπέρ (ανάμεσά τους Βραζιλία, Γαλλία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Ρωσία και η Ελλάδα), 14 εναντίον (ΗΠΑ, Ισραήλ, Γερμανία και Καναδάς από τους πρώτους) και 52 απείχαν (όπως Βρετανία, Ιταλία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή