Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Οι Ζαπατίστας για πρώτη φορά κατεβαίνουν σε εκλογές


Νέα Εποχή

19:17 | 21 Οκτ. 2016
Τελευταία ανανέωση 10:29 | 22 Οκτ. 2016
Οι αντάρτες του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας (EZLN) και το Εθνικό Συνέδριο Ιθαγενών (CNI) του Μεξικό για πρώτη φορά στην ιστορία τους αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε εκλογική διαδικασία, κατεβάζοντας ως υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του Μεξικό του 2018 μια γυναίκα ιθαγενή.
«Είθε η γη να τρανταχτεί συθέμελα», ανέφεραν στον τίτλο της ανακοίνωσή τους και όντως η συμμετοχή τους στις εκλογές προκαλεί σεισμό, όχι μόνο στο Μεξικό, αλλά διεθνώς, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα των Ζαπατίστας και την κυρίαρχη αντίληψη για αυτούς παγκοσμίως.
Οι Ζαπατίστας, οι εξεγερμένοι - από την 1 Ιανουαρίου του 1994 - αντάρτες της νότιας πολιτείας Τσιάπας του Μεξικό, μέχρι σήμερα απέρριπταν οποιαδήποτε συμμετοχή στις εκλογές και καλούσαν τους πολίτες να μη συμμετέχουν σε αυτές. Όμως όπως φαίνεται έχουν αναθεωρήσει τη στάση τους. Εξάλλου οι προεδρικές εκλογές του 2018 αποτελούν και την πρώτη εκλογική διαδικασία στην οποία θα επιτραπεί η συμμετοχή ανεξάρτητων υποψηφίων.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύουν διεθνή και τοπικά μέσα ενημέρωσης, η απροσδόκητη απόφαση ελήφθη κατά τη συνάντηση για την εικοστή επέτειο του Εθνικού Συνεδρίου Ιθαγενών (CNI), που αποτελείται από εκπροσώπους αυτοχθόνων και ανταρτών Ζαπατίστας. Το CNI  έλαβε την απόφαση για να κατεβάσει μια γυναίκα ιθαγενή ως υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, ωστόσο δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πρόσωπο. Αυτό θα αποφασιστεί στις επόμενες συναντήσεις.
Όπως αναφέρει το περιοδικό ROAR, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως η καπιταλιστική δράση διαλύει το περιβάλλον στο οποίο ζουν οι περισσότερες αυτόχθονες κοινότητες. Μεταξύ άλλων αναφέρονται η ιδιωτικοποίηση φυσικών πόρων, οι εξορύξεις, τα μεγάλα οικοτουριστικά και υδροηλεκτρικά προγράμματα, η κατασκευές τεράστιων οδικών δικτύων και αεροδρομίων και εν γένει οι στερήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι αυτόχθονες. 
Απαρριθμώντας τις επιθέσεις που έχουν δεχτεί, αναφέρεται πως αυτές δεν πρόκειται να σταματήσουν, αντίθετα θα ενταθούν «έως ότου σαρώσουν και το τελευταίο ίχνος τους στις πόλεις και στην ύπαιθρο». Για τους λόγους αυτούς το CNI αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει μια γυναίκα, η οποία θα συμμετάσχει ως υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2018, στο όνομα της CNI και του EZLN. «Στόχος είναι ανατροπή από τα κάτω της εξουσίας, που από τα πάνω μας επιβάλλουν και που το μόνο που μας προσφέρει είναι ένα σκηνικό θανάτου, βίας, λεηλασίας και καταστροφής».
«Βεβαιώνουμε πως στόχος μας δεν είναι η εξουσία. Δεν αναζητούμε αυτό. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η συμπόρευση όλων των αυτοχθόνων πληθυσμών και της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να οργανωθούμε και να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή. Να ενισχύσουμε την αντίσταση και την εξέγερσή μας για την υπεράσπιση της ζωής του κάθε ατόμου, της οικογένειας, της συλλογικότητας, της κοινότητας, της γειτονιάς», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Όπως και να έχει η απόφασή τους έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια. Και μπορεί η εμπλοκή των Ζαπατίστας στην πολιτική να μην εντάσσεται στο στερεοτυπικό πλαίσιο που γνωρίζουμε για το πολιτικό σύστημα, ωστόσο είναι γεγονός πως οι Ζαπατίστας με αυτή τους την απόφαση εισέρχονται σε μια νέα εποχή. Αυτό που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα είναι ποια είναι ακριβώς αυτή η νέα εποχή, ποια θα είναι τα επόμενα βήματά τους και τι απήχηση θα έχουν στην μεξικανική κοινωνία και διεθνώς.
Από tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου