Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Στο Νότιο Σουδάν «ξορκίζουν» τον εμφύλιο με αντιπολεμικά γκράφιτι


Κουράστηκαν!


Μετά έναν καταστροφικό πόλεμο που ξεκίνησε το 1983 και τέλειωσε το 2005, το Νότιο Σουδάν ανεξαρτητοποιήθηκε για να δοκιμαστεί πέραν από την φτώχεια του από έναν ακόμη εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2013 και παρά τις ειρηνευτικές συμφωνίες, στα αλήθεια μαίνεται έως και σήμερα.
Για το Νότιο Σουδάν, με τις περισσότερες από 60 εθνικές μειονότητές του και τους 10 εκατ. κατοίκους, η ένοπλη βία είναι καθημερινό φαινόμενο.  
Ενδεικτικό είναι ότι τουλάχιστον 1 εκατ. παιδιά έχουν ξεριζωθεί από τον τόπο τους εξαιτίας των συρράξεων, που κατέστρεψαν μια χώρα, η οποία ατένιζε το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία, όταν πριν 5 χρόνια έγινε το νεότερο κράτος στον κόσμο.
Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα του νεόυ εμφυλίου, οι καλλιτέχνες της διχασμένης χώρας, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κινητοποιήσουν του πολίτες ώστε να αρχίσουν να σκέφτονται και να συζητούν για την ειρήνη. Και το κάνουν με «όπλο» τα πινέλα και τα σπρέι τους, «ξορκίζοντας» τον πόλεμο με γκράφιτι στους τοίχους της πρωτεύουσας Τζούμπα.
Αντιπολεμικά murals έχουν κάνει την εμφάνιση τους στους άδειους τείχους και τα άχρωμα παρατημένα κοντέινερς της πόλης. Η συλλογικότητα των καλλιτεχνών που μάχονται για την ειρήνη ονομάζεται Ana Taban, που στα αραβικά σημαίνει «Κουράστηκα!» και αντλεί έμπνευση από ένα παρόμοιο φιλειρηνιστικό καλλιτεχνικό κίνημα της Συρίας. Από τι κουράστηκαν; Από το να βλέπουν τους ανθρώπους γύρω τους να υποφέρουν.
Τα έργα που δημιουργούν στους τσιμεντένιους και τσίγκινους «καμβάδες» της Τζούμπα έχουν πρωταγωνιστές, κυρίως, τα παιδιά του εμφυλίου. «Στο τέλος, είναι αυτά που θα μαζέψουν τα κομμάτια του Νοτίου Σουδάν και θα τα ενώσουν ξανά», λένε οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ.

Και δείτε τους να ζωγραφίζουν:
Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου