Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Το κουμπί για να κλείσεις την πόρτα στο ασανσέρ είναι απάτη


Οι κατασκευαστές των ασανσέρ αποκαλύπτουν πως το κουμπί που υποτίθεται ότι επισπεύδει το κλείσιμο της πόρτας και σε γλυτώνει από την αναμονή είναι μια απάτη. Διαβάστε γιατί (Pics)
Νομίζατε ότι το κουμπί που υπάρχει εντός του ασανσέρ για να κλείσουν οι πόρτες επισπεύδει τη διαδικασία. Και εμείς, αλλά ετοιμαστείτε να ξεχάσετε αυτά που ξέρατε.
AdTech Ad
Οι κατασκευαστές, ενός εκ των πιο χρήσιμων πραγμάτων της καθημερινότητας μας, των ασανσέρ ή ανελκυστήρων (πείτε το όπως θέλετε) μας ανοίγουν τα μάτια.
Σύμφωνα με τους ίδιους,, το "μαγικό" κουμπί, που υποτίθεται ότι βοηθάει να κλείνει η πόρτα του ασανσέρ πιο γρήγορα απ' όσο είναι ρυθμισμένο, είναι "άχρηστο". Όπως αναφέρει η Karen W. Penafiel στους New York Times, το κουμπί αυτό πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές των 90s είναι ψεύτικο, όσο και να επιμένεις να το πατάς δεν πρόκειται να κλείσει πιο γρήγορα την πόρτα, επομένως υπομονή.
Ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του κουμπιού, όπως και πολλών άλλων, είναι να μας κάνει να αισθανόμαστε ότι ελέγχουμε την κατάσταση, στην προκειμένη το ασανσέρ , επομένως όταν το πατάμε νομίζουμε ότι η πόρτα κλείνει πιο γρήγορα.
Όπως αποκαλύπτει η Ellen J. Langer, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Χάρβαρντ, είναι σημαντικό να νομίζουμε ότι ελέγχουμε τα πάντα, καθώς έτσι μειώνεται το άγχος και το στρες και ζούμε καλύτερα.
Από την άλλη, το κουμπί, που πατάμε για να ανοίξει ή για να παραμείνει ανοιχτή για περισσότερη ώρα (ναι, εκείνο δίπλα ή κάτω απ' το κουμπί απάτη) λειτουργεί.
Αυτό γιατί, όπως σημειώνουν, είναι χρήσιμο για τα ΑμεΑ ή για τους ηλικιωμένους, που χρειάζονται περισσότερη ώρα να εισέλθουν ή να εξέλθουν από το ασανσέρ.
Παράλληλα, τονίζουν πως το κουμπί για το κλείσιμο της πόρτας μπορεί να λειτουργήσει, ωστόσο μόνο για τους πυροσβέστες και τους συντηρητές, που διαθέτουν συγκεκριμένο κλειδί για τη χρήση του, λύνοντας έτσι και το μυστήριο με την κλειδαριά εντός του ασανσέρ.
 
(ΠΗΓΗ: Dailymail)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου